IMG 5812

Defensa del Treball de Recerca a 2n de Batxillerat

  For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El curs escolar està ple de moments especials que destaquen per sobre la resta, sobretot, per la seva emotivitat. En els cursos superiors, un d’ells és sens dubte quan els alumnes de 2n de Batxillerat fan la defensa oral dels Treballs de Recerca que han estat treballant durant més d’un any. A la nostra escola donem molta importància a aquests Treballs obligatoris per obtenir el Batxillerat i que suposen un 10% de la nota d’expedient. Però no només per aquests dos motius, sinó també perquè ens sembla una bona oportunitat perquè els alumnes aprenguin a treballar seguint una metodologia que els pot resultar molt útil de cara a la universitat, per exemple si es vol optar a un Doctorat, i a l’àmbit laboral.

És per això que nosaltres comencem a treballar-lo des del curs anterior, a 1r de Batxillerat, i durant tot aquest temps els alumnes van desenvolupant el projecte, sota la supervisió i avaluació contínua que els fan els tutors designats per a cada Treball, segons la disciplina associada a la temàtica. Una temàtica que pot ser escollida entre una llista de suggeriments que proposa l’escola en considerar-los interessants, rellevants i amb projecció de futur, o bé proposar-la el propi alumne.

Les presentacions orals d’aquest any, a les que podien assistir familiars com a convidats, ens han parlat de temes tan interessants com “Criptografia i seguretat a la xarxa”, “Edificació sostenible”, “Neuromàrqueting”, “Evolució del paper de la dona en la societat” o “Morfopsicologia”, entre molts d’altres. A més de les presentacions en format digital, ens ha sorprès molt també la maqueta del projecte de reurbanització de la Ronda de Sant Antoni realitzada per un alumne i que s’exposarà properament a la Carpa del Mercat de Sant Antoni.

Com ja us vam explicar en un post anterior, prèviament un equip d’especialistes va venir a l’escola a oferir a aquests alumnes un Taller d’Expressió Oral que, sens dubte, els van ajudar a contemplar tècniques tant de concentració, com de respiració, de vocalització, de projecció de la veu, entre d’altres. I és que per tal que l’aprenentatge sigui encarra més significatiu, els diferents membres del tribunal -format per professors i el director de l’escola, en el seu paper també de professor de Matemàtiques- avaluen també aspectes com utilitzar un registre comunicatiu adequat, un ritme àgil i amè, la comunicació no verbal i la gestualitat per reforçar el contingut, l’estructura del discurs, la capacitat de síntesi, l’extracció de conclusions, la confiança a l’hora de respondre les preguntes del tribunal, etc. Un tribunal que, en general, es declara molt satisfet amb els Treballs de Recerca defensats per aquesta promoció. Felicitats a tots els alumnes!