La Foto Copia 4

Us proposem un joc…

  For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Això és el que els vam dir als alumnes de Primària. Ja sabeu que aquest any, seguint el projecte anual, tractem l’Eixample des de totes les disciplines i matèries. Aquesta setmana ho hem fet a partir d’una cursa d’orientació pel barri, organitzada des de l’àrea d’Educació Física de l’escola.

Es van fer 11 grups de nens de diferents cursos, des de 1r fins a 5è de Primària, capitanejats cadascun per un alumne de 6è. A cada grup se li va lliurar un mapa amb tot el recorregut marcat des de la sortida de l’escola fins a l’arribada. També hi estaven assenyalats tots els punts de control pels quals calia passar.

Cada 5 minuts sortia de l’escola un grup. En arribar a un dels 9 punts de control havien de respondre una sèrie de preguntes relacionades amb aquella ubicació i que, prèviament, havien treballat a classe.

Perquè us imagineu la ruta a seguir, els punts de control es van situar per tot el Quadrat d’Or en el que es troba l’escola: al passatge Permanyer, Casa Batlló, Fundació Tàpies, Colmado Quílez, Estàtua de la girafa, jardins del Palau Robert, La Pedrera, Fanal i banc modernista al Passeig de Gràcia…

Aquí teniu totes les preguntes que els hi van fer als punts de control… i les respostes.

 

1-    Passatge de Permanyer:

–       Per què posaven aquestes pedres al terra? Perquè anys enrere no existia l’asfalt, i el més resistent era la pedra. Estan col·locats a pressió per tapar el fang.

–       Com es diuen? Llambordes en català i en castellà adoquines.

–       Per què creieu que les van treure? Un dels principals motius era la mà d’obra, ja que per col·locar una a una aquestes pedres es necessitava a molta gent i molta estona. Quan va aparèixer l’asfalt van començar a canviar els carrers. Un altre motiu era que pel fet d’estar col·locats a pressió treies un i tot quedava desmuntat.

 

2-    Casa Batlló:

–       Haureu de buscar tres lletres que hi ha inscrites per la part de dalt de la Casa Batlló. Quines són?   J    H    S  (Jesus Hominum Salvatore)

 

3-    Colmado Quílez:

–       Hi ha un aparador dedicat a un mateix producte i d’una mateixa marca.    Cervesa Damm

 

4-    Estàtua de la Girafa:

 –       Quin creieu que és el nom d’aquesta girafa? A) la gran girafa     B) La girafa coqueta     C) La girafa estirada

La resposta correcta és la B (girafa coqueta). El seu autor és Josep Granger i Giralt. Aquesta girafa conjuntament amb l’estàtua del toro que es troba a la part d’avall de Rambla Catalunya, representen, amb ironia, animals disposats en una posició impossible, però ben humana.

–       Si ens col·loquem mirant cap a l’estàtua, quin edifici es troba a la nostra dreta? Si no ho sabeu ho podeu preguntar. Qui el va dissenyar?

Edifici de la Diputació de Barcelona. Autor: Puig i Cadafalch

 

5-    Jardins del Palau Robert (entrada Còrsega):

–       Quan entrem haurem de buscar una escultura. Digueu tot el que veieu en aquesta escultura, quins elements/coses hi veieu? Què creieu que és?

És la lluna i un faristol de color vermell que va ser pintat per els alumnes de l’escola de cecs Joan Amades. A l’interior, reflectint-se en la superfície brillant de la lluna, hi ha el poema de J.V. Foix anomenat : “És quan dormo que hi veig clar”. L’escultura inclou el text en Braille.

 

6-    Casa Milà – La Padrera:

–       Per què es diu Pedrera?   Perquè la seva façana està feta de pedra., i les pedres venien d’una pedrera. Quan es va acabar de fer, no va agradar gaire a la gent i li posaven aquest nom, una mica despectiu.

  –       Qui van ser els seus propietaris?   La família Milà.

–       Per quin element reciclat estan formades les xemeneies del terrat?   Per ampolles de vidre trencades.

–       Busqueu quatre elements relacionats amb la natura a la façana de la Pedrera.   Poden dir troncs, algues, onades del mar, la closca d’una tortuga, fulles…

 

7-    Fanal i banc modernista característic del Passeig de Gràcia:

–       Busqueu alguna cosa que us cridi l’atenció.   Poden dir el que vulguin, el trencadís utilitzat tan característic de Gaudí, el rat penat que hi ha a la part més alta del fanal, l’escut…

 

8-    Escriviu el nom de l’Hotel que hi ha al carrer de València amb Passeig de gràcia.   Hotel Majestic


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *