IMG 0272

Aprenent oratòria

  For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Aquesta setmana els alumnes de 2n de Batxillerat han participat en la segona edició del Taller d’expressió en públic, dissenyat i portat a la pràctica a la mateixa escola per l’Associació Catalana de Teatre Educatiu (ACTE). Hem repetit l’experiència de l’any passat perquè considerem imprescindible que els alumnes aprenguin la competència d’expressar-se amb seguretat, coherència i eficàcia davant d’un auditori. Un tipus d’ensenyament que a l’escola potenciem des del parvulari i que a mida que els alumnes van creixent cal anar reforçant i renovant.

Per tant, hem dedicat tot un matí a aquesta sessió, dividida en una part teòrica i una altra pràctica. A la primera, els professionals d’ACTE van donar pautes i consells als estudiants sobre com exposar, per exemple, els seus treballs de recerca. Els van parlar des de la respiració abdominal per controlar els nervis a la manera de projectar la veu depenent de la distància, passant pel control de la gesticulació excessiva i trucs com escalfar la veu amb sons com “brrrrrrr” o assajar l’entonació, la pronúncia o la dicció per exemple de les “s” i “ss”… També com ordenar-se el discurs, tenint clars els conceptes i un ordre lògic d’exposició abans de començar.

En el segon bloc, els alumnes es van dividir en dos grups i va arribar l’hora de la veritat… Tots van haver de sortir a fer una exposició d’uns 3 minuts de durada davant dels companys i la càmera de l’ACTE, que enregistrava la presentació per analitzar-la posteriorment. L’experiència va ser intensa per a tots els estudiants, sobretot per als més tímids… Però fins i tot per a ells, tot i que potser encara no ho valorin d’aquesta manera, va ser una experiència molt positiva ja que els ha suposat trencar el gel i, en molts casos, el bloqueig  o pànic escènic que genera la idea de parlar en públic per primer cop. A més, això els ha fet generar més empatia i respecte per la resta de companys i, per extensió, amb qualsevol orador que parla en públic.

I, com tot, és qüestió de pràctica…