IMG 1133

Ciència i llengua

  For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Aquesta setmana hem experimentat la Ciència des de molts punts de vista… fins i tot, des del de la llengua. La professora Montserrat Pereira va proposar als alumnes d’ESO que miressin el seu voltant amb atenció i identifiquessin tot allò que tenia a veure amb la Ciència.

El resultat ha estat sorprenent per a tots ells ja que s’han adonat que gairebé tot està relacionat amb un fenomen científic o altre… Des de la pel·lícula més taquillera del moment “Lo imposible”, basada en el tsunami, fins a una de les notícies internacionals més rellevants dels darrers dies: el salt estratosfèric de Felix Baumgartner.

A més, els alumnes han portat a l’escola des dels seus jocs infantils, basats per exemple en la Química, a llibres com “Quantic Love” o les obres d’Stephen Hawking. També han fet murals explicant els descobriments de Galileu i Copèrnic, què és l’Alzheimer o com es desxifra l’ADN. Altres han optat per qüestions més curioses com perquè les zebres tenen ratlles o perquè les paraules científiques són tan “rares” (sic).

I totes aquestes troballes les han acompanyat d’un text explicatiu en català, castellà i anglès. D’aquesta manera han pogut valorar com ha estat i és d’important la llengua per a la difusió de la Ciència. En aquest treball de recerca també han analitzat el lèxic científic i après les fonts on trobar-lo, com els diccionaris especialitzats o el Termcat, a Internet. Alguns, fins i tot, s’han atrevit a crear els seus propis mots encreuats o una sopa de lletres amb noms com Darwin, Einstein, Newton, Braille o Lumière…