IMG 6268

Taller de Bioquímica de Batxillerat a la UB

  For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El 6 de febrer vam fer una sortida a la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Aquesta sortida es va dividir en dos blocs: una xerrada introductòria i dues pràctiques.

A la xerrada ens van explicar que la Bioquímica és l’estudi del funcionament de la cèl·lula a nivell mol·lecular, la composició química dels éssers vius i les reaccions en els organismes (metabolisme). També ens van parlar d’algunes malalties i sobre com poden ser causades a partir de reaccions i altres processos que hi ha al cos.

A la primera pràctica teníem l’objectiu de determinar una concentració desconeguda de glucosa. Vam fer servir tres tubs eppendorf, en cada un dels quals hi vam posar una certa quantitat d’una dissolució de glucosa. Tot seguit, vam posar cada una de les tres dissolucions de glucosa en tres cubetes, les quals vam anar posant a l’espectròmetre. Això ens va permetre saber la concentració de glucosa que hi havia a cada un dels tubs eppendorf. Els resultats obtinguts ens van permetre construir una recta (un gràfic).

La segona pràctica consistia de dos processos i tenia com a objectiu principal estudiar com afecta la temperatura a la llevadura. En el primer procés vam posar 1000µm de llevadores en tres tubs eppendorf diferents i els vam col·locar a la centrifugadora durant 2 minuts. Després vam treure el líquid per a que quedés només llevadura, li vam afegir glucosa i els posàvem al vòrtex. Posàvem un dels tubs a temperatura ambient, un altre al “bany Maria” a 37°C i l’últim a la nevera a 2°C. Al final de l’experiment vam observar els resultats. 

En el segon procés vam fer servir dues dissolucions que representaven orina i vam posar una gota de cada dissolució en uns paperets anomenats “combur test”. Al posar les gotes, els paperets adquirien un color, el que permetia determinar si aquella orina tenia alguna cosa que no era normal… i llavors esbrinar quin problema o malaltia podria ser.