IMG 9044

Visita de PR04 a Cacaolat

  For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Després de treballar els sectors del treball a Catalunya, els alumnes de 4t de Primària han fet una sortida molt pràctica. Van començar pel sector dels serveis públics, ja que amb només un plànol del metro de Barcelona i un parell d’instruccions que els va donar la Carol van haver d’arribar fins al destí de la sortida: la fàbrica de Cacaolat a Santa Coloma de Gramanet. Les consignes eren que la sortida es faria des de l’L1 a l’estació de Catalunya i l’arribada estava prevista a l’estació de Can Zam de l’L9.

“Es pot canviar de línia?”, “Hem de comprar un altre bitllet?”, “Quina direcció hem d’agafar?”… aquestes eren algunes de les preguntes que es feien els alumnes fins que van trobar el punt d’encreuament de les dues línies i van poder fer transbord.

Un cop complert el primer repte i arribats a la fàbrica de Cacaolat, els objectius del treball eren posar en positiu tot el que els alumnes havien treballat sobre el sector Primari, productor de matèries primeres, i el sector Secundari, que produeix els productes elaborats que finalment es posen a l’abast de la població, mitjançant el Tercer sector de treball o de Serveis.

Per aprofundir en els coneixements dels alumnes, tant a l’escola com a la fàbrica, van treballar aspectes tan importants com el respecte per la natura, i l’organització, els valors de l’emprenedoria i la tecnologia que conviuen en tot el procés de fabricació del Cacaolat.

La història de la fàbrica Cacoaolat els va servir per entendre un cas clar d’emprenedoria, un terme tan de moda ara i que ja al 1933 va originar aquest producte. Els alumnes van aprendre que el seu origen va ser buscar la manera de no malbaratar tota la llet que sobrava de l’antiga fàbrica de Llet Letona, al carrer Pujades de Barcelona, i van pensar en barrejar-la amb cacau i pasteuritzar-la per tal de crear un nou producte únic al món.

També van investigar sobre els dos productes del sector Primari que utilitzen a la fàbrica: la llet, que es porta per proximitat i qualitat en grans camions isotèrmics des de les vaqueries del Pirineu català… i el cacau, que prové de plantacions de comerç just i sostenible a Guinea, i amb vaixell fins al port de Barcelona.

També va veure les cubetes de producció, les línies d’embotellament i els magatzems on els camions carreguen el producte per distribuir-lo fins als consumidors, ja siguin bars, restaurants o comerços.

La visita va ser molt útil per als alumnes ja que van aprendre i entendre moltíssimes coses, excepte una: com es fa el Cacaolat… per allò de les fórmules secretes!