Els alumnes de 5è i 6è ja programen els seus videojocs

A principis de curs us explicàvem que els alumnes des de 5è de Primària fins a 2n d’ESO programarien aquest curs els seus propis robots i videojocs. Fa unes setmanes un mostràvem en el Blog com els de 5è feien moure els primers, i ara ens fixem en com comencen a programar els de 6è.

Ho fan a partir de l’scratch, un llenguatge de programació ideat per l’MIT Media Lab de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts. Aquest es basa en blocs predefinits de codi, és a dir que en comptes d’escriure l’ordre a mà (moviment ascendent, gir, canvi de roba…) aquestes venen definides en diferents estructures de codi.

Després d’una introducció teòrica i molt vivencial a l’aula sobre els diferents blocs, el Dani els proposa un exercici pràctic. A partir de blocs de moviment i d’event, han d’assolir un repte com, per exemple, que tots els personatges de la pantalla es moguin. En tot moment es respecte el ritme dels alumnes i, si els sobra temps, se’ls proposa que provin altres blocs i facin així els seus propis experiments.

D’aquesta manera, sessió rere sessió, tots van aprenent els blocs necessaris per fer els jocs més bàsics i a continuació se’ls panteja que ells dissenyin o pensin en l’estructura d’un videojoc. Un cop tenen la idea han d’intentar explicar com funcionaria el codi i contrastar amb el Dani quin seria l’algoritme bàsic. El darrer pas és la programació, a la que dediquen vàries sessions per anar retocant els codis, ampliant ells mateixos els jocs i amb el professor en un discret segon pla, només per resoldre dubtes.

A continuació podeu jugar amb alguns dels videojocs programats ja per alumnes de 5è:

https://scratch.mit.edu/projects/184821830/

https://scratch.mit.edu/projects/190624710/

https://scratch.mit.edu/projects/187614341/

https://scratch.mit.edu/projects/194052749/

https://scratch.mit.edu/projects/190624268/

https://scratch.mit.edu/projects/190626740/

https://scratch.mit.edu/projects/185958625/

https://scratch.mit.edu/projects/190624647/