Reportatge sobre “els ambients” en el parvulari

Aquest curs hem estrenat els ambients, una nova proposta d’aprenentatge a partir del joc lliure i espontani, inspirada en la metodologia de Montessori. Les tardes dels dimarts, dimecres i dijous de cada setmana, les aules de P3, P4 i P5, més la biblioteca i l’atelier de l’escola es destinen a 5 ambients diferents, creats per donar resposta a diferents àrees d’aprenentatge.

L’atelier dona reposta a la part més creativa i d’expressió artística dels infants. A la biblioteca, la teacher dinamitza diferents propostes al voltant de la literatura anglesa i, en concret, de contes i petites narracions en anglès. L’aula dels pingüins se sol reservar al joc simbòlic, el més tradicional i que es basa en la representació de la vida dels adults, és a dir l’aprenentatge a partir de la imitació del modelatge. L’espai de les tortugues de P4 es converteix en un ambient d’experimentació i manipulació, on “embrutar-se” i comprovar a partir del joc, amb diferents materials de la natura i altres propostes sensorials. I, per últim, l’ambient dels mini-mons, que està relacionat amb la Teoria de les Peces Soltes i que ofereix un material nou i molt especial amb l’objectiu de crear petits mons en un espai limitat.

Aquest material dels mini-mons està molt ben pensat des d’un punt de vista pedagògic i hi predomina la fusta natural, la pintura a mà i objectes complementaris com una pissarra on ells puguin dibuixar el que considerin. Un altre detall és que les figuretes es diuen “nins” i no tenen cara per evitar estereotips de gènere. Aquest rerefons de promoure el joc lliure i sense prejudicis és la base de les propostes que fan les mestres i que reben el nom de “provocacions”. Seguint les recomanacions de la formació en ambients que han realitzat les professores d’Infantil de la nostra escola, cada dia elles seleccionen un material segons l’objectiu pedagògic que volen treballar, ja siguin animals, construccions, objectes rodons… A partir d’aquí, els alumnes actuen amb total llibertat i, tot i que no juguen per aprendre, aprenen perquè juguen… Per tant, el paper de les mestres no és dirigir aquest joc sinó induir determinades propostes inicials, que l’experiència demostra que acaben amb un resultat molt diferent -i generalment més divertit- del que pot preveure la nostra ment d’adults.

Una altra bondat dels ambients és, precisament, l’ambient general d’harmonia que es crea, de forma natural. Els alumnes estan contents, serens, se senten realitzats i juguen de forma molt connectada i còmplice amb els seus companys, també d’altres cursos. Aquest és, per tant, un altre exemple molt bo de l’aprenentatge entre iguals, ja que al ser ambients interaula els alumnes s’ensenyen entre ells, juguen sobre el que fan els altres o, a partir de la imitació, proven coses que mai se’ls hauria acudit però que els han sorprès dels companys. Aquest fet és molt evident en el cas de P3, que al principi del curs es limitava a tocar, buidar, observar i manipular el material i ara, tot i que encara no creï els seus mini-mons, sí que interactua amb el material i els companys més grans.

Una altra llibertat que donen les mestres és la de decidir en quin ambient vol participar cada dia, amb el compromís d’acabar-lo i no demanar un canvi a mitja activita. Molts alumnes, a primera hora del matí, ja expressen amb il·lusió l’ambient que han escollit per aquell dia i cada vegada veiem que ho fan més per interès i criteri propi, i no tant perquè és on està la seva mestra o els seus amics.

Tot seguit compartim una galeria de fotos per il·lustrar els ambients, amb diferents safates de materials i provocacions, que van des de rampes, sorrals, plataformes, textures, joguines, galledes, contes, pintura, construccions, animalons, nins de fusta, etc. Veureu com alguns alumnes són més observadors i d’altres més exploradors, però tots hi participen a la seva manera i ritme, que les mestres respecten en tot moment. A més, elles estan fent un diari-àlbum de les sessions per aprendre elles també de l’experiència dels primers mesos d’aquesta nova proposta educativa com de la capacitat d’imaginació, creativitat i espontaneïtat infantil, que no deixa mai de sorprendre’ns… i d’ensenyar-nos.