Aprendre a emprendre a l’ESO

Aquest trimestre els alumnes de 3r d’ESO han participat en una sessió pràctica sobre emprenedoria organitzada pel CaixaForum per guiar joves d’aquesta edat en el que creuen que serà un escenari molt habitual quan s’hagin d’incorporar al món laboral.

Esforç, oportunitat, il·lusió, tenacitat, passió, llibertat, creativitat, formació, valentia, confiança, compromís… aquests eren alguns dels conceptes amb què una pantalla gegant els donava la benvinguda al taller, sota el paraigües del lema “emprendre és una actitud”.

Actituds com la d’aprendre a observar amb una mirada activa i crítica, ser curiosos i estar atents a la realitat, percebre l’entorn com a una possible font d’inspiració on detectar oportunitats i desenvolupar-les. També els van convidar a pensar solucions innovadores, a partir d’una pràctica on plasmar idees de projectes en uns pantalles interactives, que després van comentar entre tots per veure quins eren les més ben enfocades i perquè.

A més els van explicar casos pràctics d’idees que han triomfat (des de les pinces de roba fins a les vambes Munich passant pels recipients de cuina de Lekué o la càmera de vídeo GoPro). Amb aquestes marques van fer una pràctica per aprendre a identificar quan una oportunitat de negoci és bona, per exemple si resol una necessitat o aporta valor.

En una altra sala els van prevenir que convertir una idea en negoci sol ser un procés complex i que, de vegades, una crisi pot desencadenar en una oportunitat. Per últim, els van esperonar a formar-se de forma contínua i complementar aquests estudis amb viatges.