Aprendre a gestionar el temps, a tutoria de 2n d’ESO

Hem assistit a una sessió de tutoria de 2n d’ESO per veure també un altre tipus de classe diferent i que, sens dubte, té un impacte molt positiu en el desenvolupament i creixement personal dels adolescents. Els encarregats d’impartirla en format co-teaching són els tutors d’aquest curs, el Lluís Almirall -que, a més, és el coordinador d’innovacio pedagògica de l’escola- i l’Hugo Busquets.

Des d’inici de curs han treballat competències de diferents perfils, com la personal, la més social i la d’aprendre a aprendre… El simple fet d’ajuntar els dos grups, ja ajuda molt en l’àmbit de la competència social i la cohesió. I si fins ara havien fet dinàmiques més en l’àmbit personal, treballant per exemple l’acceptació, ara estan treballant a fons com aprendre a aprendre.

El punt de partida va ser quan alguns alumnes els van compartir la seva percepció que dedicaven massa temps a l’estudi i les tasques diàries i, fins i tot, van voler visionar un vídeo sobre la quantitat de deures que tenen els alumnes espanyols. A partir d’aquí, els tutors els van agafar el guant i li van donar la volta, plantejant la següent sessió al voltant del concepte d’eficiència i amb què es diferencia del d’eficàcia.

Per fer-ho, van partir del repte de “si trec millors notes, guanyo més temps lliure” i van utilitzar diferents rutines de pensament. Com a escalfament van començar amb la del “Zoom-in” per mirar de prop, descriure, interferir i preguntar-se… per tal de veure les coses des d’una perspectiva diferent. La segona rutina amb què van treballar va ser la de “Parlar amb guixos” entorn a la pregunta “Com estudio?”, que van començar amb un “Jo amb Jo” per continuar compartint-ho amb la resta de la classe. Finalment van fer un “Connectar, extendre i desafiar” per activar el coneixement i després aconseguir treure conclusions per guanyar en eficiència i, per tant, en una millor gestió del temps.