Aprenent a observar l’entorn

Per Alba Valencia, Jaquelina Quiroga, Noelia Garcia i Dolors Bellmunt, professsores de Parvulari. 

 

“Algú ha escrit que l’ambient ha de ser una espècie d’aquàrium que reflecteix les idees, la moralitat, les actituds, les cultures de les persones que hi viuen.” Loris Malaguzzi

 

Quan parlem d’ambient, ens referim aquí a l’ambient físic, material, però també a un de menys tangible, a l’atmosfera, al clima, a la manera de moure’s, de conviure, de relacionar-se, de fer…

El pati, les aules, el menjador, el gimnàs, la recepció de l’escola, la cuina… espais que cada dia utilitzem i que ens són familiars, ambients que ens aporten infinitat de descobriments, aprenentatges i noves experiències. Espais dels quals en som tots molt conscients i en els quals els més petits de l’escola acullen com a quotidians, especials i únics.

Aquesta vegada però, hem recorregut aquests espais des de l’alçada dels més petits, des de la seva mirada, des dels seus ulls, des del seu pensament implicant-s’hi i sentint-se ells veritables protagonistes… Ho hem fet recorrent l’escola, visitant els espais que ens són més coneguts i més familiars, compartint amb els altres les vivències que ens aporten els diferents ambients de l’escola. Els Elefants i les Tortugues han explicat als Pingüins el perquè de cada espai, el perquè de cada material que ens trobem en les diferents parts de l’escola. I, finalment, han fet uns dibuixos dels diferents ambients que més fem servir de forma diària.

És per això que us volem fer partícips de tot el procés d’aprenentatge que van fer els Elefants, les Tortugues i els Pingüins per dibuixar els espais comuns i més familiars de la nostra escola. Us fem un petit resum del què ha anat sorgint durant tota l’activitat i que volem compartir amb vosaltres per a què veieu com organitzen el seu pensament i com ho reflecteixen en els seus dibuixos i en les seves paraules.

Martí: “Hem après tot lo d’aquí del cole i on estan les coses: el pati, el gimnàs… Dibuixàvem exactament les coses: vèiem les coses molt bé i després les dibuixàvem molt bé”.

Martina: “Uns anaven a uns llocs i els altres a uns altres”.

Marta: “Hemos visto las cosas que tenemos en el cole. A mí me costó mucho hacer la clase de las Tortugas porque habían muchas cosas y tenía que borrar mucho”.

Paola: “Un día vimos el suelo de cuadrados en el pati”.

David: “El pati era lo que más me gustaba y era més gran”.

Daniela: “Jo vaig dibuixar una nina a la pissarra i vaig pintar calaixos”.

Chloe: “Vam dibuixar uns costats curts”.

Enzo: “Em va agradar dibuixar el gimnàs porque era muy xuli”.