Aprenent jugant i creant

Sabeu que a l’escola som partidaris del joc com a mètode d’aprenentatge cooperatiu, tant per diferents temes i matèries, com cursos. L’últim exemple són les pràctiques d’Història de les Religions, a 1r d’ESO.

Després d’unes sessions preliminars on la professora Maria Josep Far els ha explicat les principals característiques de les religions ètniques africanes -divinitats, xamans, cerimònies…-, ara estan centrats en Mesopotàmia -on a cada ciutat s’adorava a uns quants Déus, tot i que n’hi havia alguns de comuns- i Egipte, amb les seves particulars creences religioses, la seva extensa mitologia i tradicions funeràries.

Un cop contextualitzats, els alumnes han començat a treballar amb aquests continguts en diferents formats. Ho han fet dividits en 5 petits grups amb l’objectiu d’establir els vincles i requisits necessaris per a la cooperació. Cada grup ha fet un projecte: un diorama –és a dir, un conjunt de materials o elements en tres dimensions que imiten una escena real-, un joc de taula, una notícia d’un Telenotícies, una presentació en Power Point i un còmic. I els alumnes han anat rotant, de manera que tots han participat a cada activitat.

D’aquesta manera, l’aprenentatge és més ampli ja que, per exemple, per fer el joc de taula han hagut de pensar i idear ells mateixos les regles del joc, el taulell, les fitxes, etc. I per completar-ho, cada grup ha fet una presentació de 10 minuts, amb torn de preguntes per part dels companys.