Aprenent a llegir i escriure… bé i jugant!

Aquest curs hem implementat el Ludilletres a Parvulari, un nou mètode d’aprenentatge que ens agrada molt per introduir els alumnes a la Lectoescriptura. Igual que l’entusiasMAT, que ja fa anys que utilitzem a l’escola -amb un alt grau de satisfacció tant per part dels professors com dels alumnes-, aquest programa pertany a Tekman Books i està ideat per a que els més petits aprenguin l’estructura de la lectura i l’escriptura d’una manera molt visual, lúdica i divertida, que els motivi a voler aprendre.

Per mostrar-vos-ho amb imatges, hem assistit a una de les sessions habituals que fan a P3. Com una mena de ritual, aquestes sempre comencen amb el passi de Bits. N’hi ha de diferents per a cada aprenentatge: els Bits de l’alfabet en majúscules, els Bits de les paraules del Ludiconte i els Bits de preescriptura que promouen les connexions neurològiques perquè se’ls quedin els traços a partir de identificar-los amb gestos, com el creuat de la “x” que representen amb els dits o les extremitats o l’”a” d’ànec, fent el gest del bec amb la mà. 

El passi de Bits acaba sempre amb la cançó “Ballem amb els traços” de Tekman & Roll, que els Pingüins ballen cada dia amb molta alegria i llibertat de moviment… Un altre exemple que aquests alumnes arriben a l’escriptura a través de situacions que permeten desenvolupar la seva creativitat i, a la vegada, entrar en el món del grafisme en un ambient divertit i estimulant.

El Ludilletres ens ofereix també una sèrie d’activitats seguint un ordre creixent de reptes que faciliten la comprensió i desenvolupa un programa físic que promou la flexibilitat, el domini del moviment de les articulacions i l’adquisició d’una bona psicomotricitat fina que facilitarà l’escriptura als alumnes. En aquesta línia, aquests alumnes de P3 que estan aprenent els traços fan també una activitat manipulativa amb unes pissarretes individuals plenes de pa ratllat i plastilina. A continuació, resseguint el traç amb llapis en una de les fitxes del Ludilletres i, finalment, pintant en grup aquests traços sobre un gran paper embalatge al terra, amb pintura i pinzells. 

A més, aquesta metodologia que hem introduït aquest curs a Parvulari ens permet arribar a tots els alumnes per igual, siguin quines siguin les seves capacitats receptives i tipus d’intel·ligència… una de les grans apostes de la nostra escola.