Aprenent amb més ganes de saber el resultat

Gràcies a la Cultura de Pensament, el Jordi Casas ha introduït als seus alumnes de 2n de Batxillerat un dels temes més rellevants -tant del curs com de Selectivitat- com són les matrius, de forma més interactiva i dinàmica que fins ara. Ho ha fet a partir de la rutina “See, think, wonder” i, abans d’entrar en matèria, els ha fet observar una matriu i operacions, i els ha demanat omplir tres columnes escrivint el que veien, els feia pensar i què es qüestionaven o imaginaven. Tot seguit els ha proposat de comentar-ho en grup reduït amb els companys de taula i a continuació, compartir-ho amb la resta de la classe. 

Amb aquesta nova estratègia, ha aconseguit que els alumnes siguin més conscients del que van a estudiar i, per tant, facin front al nou aprenentatge amb una millor disposició. I, sobretot, la nova fórmula els ha estimulat la curiositat per conèixer la resposta a les preguntes i, per tant, les ganes de voler saber… és  a dir, d’aprendre. 

En acabar la rutina, els alumnes han posat també en comú l’experiència, amb comentaris com: “M’ha agradat perquè en comptes d’empassar-nos la lliçó per treure-la després, et fa pensar la solució per tu mateix. Intentes trobar tu la teva manera de fer-ho i el resultat, en comptes que algú altre t’ho expliqui”; “Fer-ho amb les teves paraules, que sempre és més fàcil”; “Fa valer-te per tu mateix i que no sigui una altra persona qui t’ho explica i tu et limites a copiar-ho”;  “Estava inquiet per no saber el resultat i tenia curiositat per arribar al final”; “Jo he sentit la llibertat de fer preguntes sense por… I el fet de fer-ho en grup, sumant idees fa que puguem deduir més i arribar més lluny que no fent-ho de forma individual. M’ha obert la ment…”. 

Per acabar, la rutina s’ha documentat gràficament i s’ha penjat a la paret, juntament amb un ‘Thinking Map’ que estructura com classificar un sistema d’equacions, perquè aquests nous processos d’aprenentatge estiguin sempre presents a classe.