Aprenent oratòria

Aquesta setmana els alumnes de 2n de Batxillerat han participat en la segona edició del Taller d’expressió en públic, dissenyat i portat a la pràctica a la mateixa escola per l’Associació Catalana de Teatre Educatiu (ACTE). Hem repetit l’experiència de l’any passat perquè considerem imprescindible que els alumnes aprenguin la competència d’expressar-se amb seguretat, coherència i eficàcia davant d’un auditori. Un tipus d’ensenyament que a l’escola potenciem des del parvulari i que a mida que els alumnes van creixent cal anar reforçant i renovant.

Per tant, hem dedicat tot un matí a aquesta sessió, dividida en una part teòrica i una altra pràctica. A la primera, els professionals d’ACTE van donar pautes i consells als estudiants sobre com exposar, per exemple, els seus treballs de recerca. Els van parlar des de la respiració abdominal per controlar els nervis a la manera de projectar la veu depenent de la distància, passant pel control de la gesticulació excessiva i trucs com escalfar la veu amb sons com “brrrrrrr” o assajar l’entonació, la pronúncia o la dicció per exemple de les “s” i “ss”… També com ordenar-se el discurs, tenint clars els conceptes i un ordre lògic d’exposició abans de començar.

En el segon bloc, els alumnes es van dividir en dos grups i va arribar l’hora de la veritat… Tots van haver de sortir a fer una exposició d’uns 3 minuts de durada davant dels companys i la càmera de l’ACTE, que enregistrava la presentació per analitzar-la posteriorment. L’experiència va ser intensa per a tots els estudiants, sobretot per als més tímids… Però fins i tot per a ells, tot i que potser encara no ho valorin d’aquesta manera, va ser una experiència molt positiva ja que els ha suposat trencar el gel i, en molts casos, el bloqueig  o pànic escènic que genera la idea de parlar en públic per primer cop. A més, això els ha fet generar més empatia i respecte per la resta de companys i, per extensió, amb qualsevol orador que parla en públic.

I, com tot, és qüestió de pràctica…