Aprenentatge recíproc

A l’escola estem molt orgullosos dels “Padrins lectors”, una activitat que és una suma de diferents valors que ens agrada potenciar en els nostres alumnes.

No fa gaire us vam explicar en un post que els alumnes de 6è aplicaven el programa “Llegir en parella” que ha desenvolupat la UAB. Ara, però, han fet un pas més enllà i s’han convertit en els “Padrins lectors” dels alumnes de 1è de Primària. Ho fan un cop a la setmana, cada divendres durant 45 minuts, amb l’objectiu de fomentar l’hàbit de la lectura i millorar el nivell lector dels alumnes de 1r.

Per això els ensenyen estratègies que a ells els han funcionat i s’esforcen en aconseguir la seva evolució i comprensió. Els alumnes es divideixen el parelles i trien els llibres, tant els padrins com els fillols. Periòdicament, els més grans omplen una fitxa de seguiment, on valoren el desenvolupament del seu fillol. També es fa un recull de paraules difícils i un diccionari assequible i entenedor per a tots.

El resultat és una imatge molt tendre i emotiva, on es veu la connexió que es crea entre els curs inferior i el superior de Primària. Unes relacions que ens agrada fomentar perquè considerem que és molt positiva per a tothom. I és que no només els petits són els qui en surten beneficiats, sinó que els grans també aprenen, per exemple, a educar la responsabilitat i el compromís. A més, fan l’exercici de pensar com ensenyar, cosa que també els acaba sent útil a ells.