Back to school

Aquest divendres a l’escola hem viscut una jornada molt interessant, anomenada BACK TO SCHOOL, organitzada per la Unió Europea amb la finalitat que els qui en formen part tornin per un dia a l’escola on van estudiar per compartir la seva experiència i coneixement amb els alumnes.

I qui va tornar a la nostra escola després de 25 anys, i directament des de Brussel·les, va ser l’Ignasi Granell. Allà hi treballa com a funcionari des de fa 4 anys, però la seva vinculació amb la UE va començar abans amb una estada de sis anys a Nigèria, treballant en temes relacionats amb el comerç internacional. La seva trajectòria acadèmica des que va acabar els estudis a la Pérez Iborra va ser el primer que els va explicar als alumnes de Batxillerat que l’escoltaven atentament. Els va transmetre com, pel que fa als estudis, tot suma i el fet de fer un Erasmus a Suïssa i un stage a la UE durant el seu Postgrau de Comerç internacional el van dur fins a les oficines de comerç d’Espanya a Toronto i de la Generalitat a NY.

Amb aquesta introducció va voler obrir la visió dels joves que estan a punt d’acabar l’escola i entrar a la universitat. També aportant-los informació sobre una sortida professional com són les oposicions, que ell va haver d’aprovar per entrar a la UE, i el perfil que es demana per treballar en aquest organisme internacional.

Tot seguit va iniciar un diàleg amb els alumnes sobre els seus coneixements de la Comissió europea, el Parlament europeu i el Consell d’Europa. A partir de les preguntes dels joves es va generar un interessant debat sobre els requisits dels països per formar part de la UE, els euroescèptics, la lliure circulació de persones gràcies a l’acord d’Schengen…

També els va fer prendre consciència de com la UE està present en el seu dia a dia, a partir de l’euro, els controls sanitaris del que mengen, les tarifes dels seus mòbils o dels bitllets d’avió amb què marxen de vacances, les subvencions, ajudes i possibilitats de programes d’estudis i recerca… En aquest sentit, i juntament amb l’Adrià Calvet del centre Europe Direct de Barcelona, els van presentar alguns programes adreçats als joves com l’Erasmus, cicles formatius de grau superior o de voluntariat. D’aquesta manera els van voler fer veure que també tenen la possibilitat d’estudiar o treballar fora, que no es deixin condicionar per les informacions sobre l’alt índex d’atur juvenil, i que sempre poden formar-se a l’estranger i després tornar.

La sessió va acabar amb la projecció del vídeo “changing lives, open minds” (http://bit.ly/1vkc7tF) i amb el lliurament per part del director, Jordi Casas, d’un tros de tarima de les que hi havia a les aules quan l’Ignasi Granell hi estudiava, un detall que li va fer molta gràcia, igual que el recorregut que va fer per l’escola, tal i com es pot veure a les fotografies.