Els alumnes del Batxillerat Científic aprenen la teòrica i pràctica de la PCR

Coincidint amb la Setmana de la Ciència que cada any celebrem amb l’escola de forma expansiva, els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat Científic han visitat l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer. Un centre, situat a tocar de l’Hospital Clínic de Barcelona, on els alumnes han estat rebuts amb una explicació inicial sobre què és un centre de recerca, quines malalties a més de la COVID-19, hi investiguen i quines sinergies estableix amb un hospital de referència com el Clínic. 

Tot seguit els alumnes van participar en un taller titolat “Com funciona la PCR?”, per comprendre millor la tècnica de la PCR, d’actualitat per la seva aplicació com a mètode de diagnòstic de la COVID-19. En una primera carpa, un grup de metges els ha explicat els fonaments de la tècnica de la PCR basada en la reacció en cadena de la polimerasa. En una pissarra, grups voluntaris d’alumnes han simulat les diferents etapes de l’amplificació de l’ADN i així han entès com es pot obtenir múltiples còpies d’un fragment d’ADN determinat, a partir de quantitats molt petites de material genètic. 

Tot seguit, les metgesses han convidat els alumnes a realitzar una electroforesi, és a dir la tècnica que utilitza la PCR per visualitzar-ne els resultats. D’aquesta manera tan vivencial han entès la diferència entre aquesta tècnica i altres que s’utilitzen per a diagnosticar la COVID-19, com pot ser el test d’antígens.