Bons hàbits, també a taula

A l’escola donem una gran importància a la mitja pensió, ja que considerem que tot el que envolta l’acte de menjar és un part molt important de la formació dels nostres alumnes i un aprenentatge més que aportar-los. Per això, acabem d’estrenar un nou programa per a Infantil i Primària basat en la bona educació a taula.

L’objectiu del programa és que els alumnes adquireixin hàbits saludables, tant pel que fa a l’alimentació com a la higiene. També es treballa l’autonomia no només ensenyant-nos a menjar sols i utilitzar correctament els coberts sinó també com preparar la fruita o parar la taula, servir la beguda, recollir el plat…

Se’ls inculca també les normes socials correctes a taula, explicant-los que el comportament d’una persona a la taula diu molt d’ella mateixa, i també per afavorir la convivència.

A més, els ensenyem a valorar i gaudir dels aliments que ingereixen i, sobretot, a tractar el menjar amb respecte. Amb aquesta intenció, motivem els alumnes a tastar tot tipus d’aliments i educar el seu paladar.

Tot i que des de sempre hem seguit aquestes normes de conducta al menjador, el nou projecte educatiu que hem començat a implantar aquesta setmana contempla un decàleg que cada dia els professors que vigilen la mitja pensió s’asseguren que tots els alumnes el compleixin. Les normes van des de parar la taula fins a rentar-se les dents en acabar de dinar, passant per no parlar amb la boca plena o eixugar-se la boca amb el tovalló. El volem compartir amb tots vosaltres per si el voleu fer extensible també a casa:

Decàleg de normes al menjador:

  1. Hem d’agafar els coberts, el got i el tovalló i parar la taula.
  2. Abans de començar a dinar, esperem els companys i els desitgem “bon profit”.
  3. No posem els colzes damunt la taula ni n’amaguem les mans a sota.
  4. No parlem ni ens aixequem amb la boca plena.
  5. Ens hem d’acabar tot el menjar del plat.
  6. No cridem a la taula ni quan estem fent fila.
  7. Separem les restes orgàniques.
  8. Demanes permís per agafar el segon plat i les postres.
  9. Seiem bé a la cadira i ens apropem a la taula.
  10. Recollim els estris i deixem la taula neta.