Aprenent amb Cultura de Pensament des d’infantil

Els alumnes de P4 han triat el cos humà com a tema per desenvolupar un projecte d’estudi. A partir d’aquí la Noelia, com a tutora, i l’Alba han buscat els millors recursos de Cultura de Pensament que tenim aquest any. Primer de tot van començar amb les activitats d’inici per tal d’activar els coneixements previs, és a dir el que els alumnes ja sabien sobre el cos humà. Per recuperar-los van recórrer a la rutina de “connectar – estendre – desafiar” i, per primera vegada, van utilitzar una rutina dins d’una rutina, la del 6 x 2. En aquesta primera fase també van fer la rutina “veig, penso, em pregunto” i els alumnes deien en veu alta el que reconeixien en un vídeo, connectaven amb el que sabien i es preguntaven sobre el cos humà. Després ho havien de dibuixar en un post-it on la Noelia havia escrit la seva idea i, a diferència del que feien a P3, ara a P4 han de traçar un dibuix relacionat amb el que han dit i no qualsevol gargot, perquè estan ja documentant l’aprenentatge.

Una altra activitat d’inici que van dur a terme va ser el mapa de definició del cos humà, amb una pluja d’idees per connectar les parts i el tot. Ho van fer a partir d’una nova manera de formular les preguntes més orientada cap a la reflexió i les responstes constructives, com per exemple canviant el “per què?” per un “què et fa dir això?”. A tota l’etapa d’infantil, sobretot a la Llar d’Infants i P3, aquestes propostes de la Cultura del Pensament estan encara molt modulades per les mestres, però igualment són una bona eina per obrir la ment dels més petits, despertar-los la curiositat i convidar-los a la reflexió. I, fer-ho més fàcil, les claus de pensament són un recurs constantment utilizat a les classes. En el tema del cos humà, les més emprades han estat les de la connexió, la forma i la de causa-efecte. 

La segona fase d’aquest projecte contemplava diferents activitats de desenvolupament com la rutina de “colors, formes, línies”, que és boníssima per a P3, P4 i P5 perquè connecten de manera ràpida amb el que fan a classe, i saben identificar el que veuen (“les dents blanques”) i el que han après (“els globus blancs”). Amb tantes parts i conceptes que té el cos humà, els ha resultat molt útil fer entre tots un mapa web per ordenar i categoritzar tota la informació que anaven generant… i, de fet, és la documentació que més revisiten, ja que tota es queda penjada a les parets de l’aula amb aquesta finalitat. 

Tal com es veu a les fotografies, el mapa web categoritza i relaciona entre sí, per exemple els diferents òrgans, parts i sistemes. En el cas dels sistemes digestiu i respiratori, han recorregut també a un altre tipus de mapa de la comprensió, que és el mapa de fluxe i que és molt adient per detallar les parts d’un procés, per exemple la respiració des que l’aire entra pel nas, baixa pels pulmons on absorveixen el que necessiten i expulsem el que no, el diòxid de carboni. Una altra rutina molt creativa és la de “la X” que els convida a buscar similituds, fer connexions i descripcions. I, per concloure la documentació, tots junts han recorregut l’escala de la metacognició per posar en comú el que han après, com ho hen après, la utilitat de l’aprenentatge i comentar altres situacions en què poden fer-lo servir. 

Per últim, destacar que han inclòs també els hàbits de ment, una novetat d’aquest curs i que a l’etapa d’infantil són molt efectius per prendre consciència a l’hora de controlar la impulsivitat, descriure, descobrir i raonar a partir del que veuen. Per fer-ho s’ajuden del gest i això ha portat a que els nens ho hagin connectat, per iniciativa pròpia, amb altres àrees com el Ludilletres i els Ludigestos amb les parts del cos… Una altra demostració que no només l’aprenentatge és infinit sino també que els alumnes ens poden ensenyar molt a nosaltres, per la seva capacitat de fer unes connexions diferents i complementàries a les nostres i per la seva admirable espontaneïtat.