Ciència i llengua

Aquesta setmana hem experimentat la Ciència des de molts punts de vista… fins i tot, des del de la llengua. La professora Montserrat Pereira va proposar als alumnes d’ESO que miressin el seu voltant amb atenció i identifiquessin tot allò que tenia a veure amb la Ciència.

El resultat ha estat sorprenent per a tots ells ja que s’han adonat que gairebé tot està relacionat amb un fenomen científic o altre… Des de la pel·lícula més taquillera del moment “Lo imposible”, basada en el tsunami, fins a una de les notícies internacionals més rellevants dels darrers dies: el salt estratosfèric de Felix Baumgartner.

A més, els alumnes han portat a l’escola des dels seus jocs infantils, basats per exemple en la Química, a llibres com “Quantic Love” o les obres d’Stephen Hawking. També han fet murals explicant els descobriments de Galileu i Copèrnic, què és l’Alzheimer o com es desxifra l’ADN. Altres han optat per qüestions més curioses com perquè les zebres tenen ratlles o perquè les paraules científiques són tan “rares” (sic).

I totes aquestes troballes les han acompanyat d’un text explicatiu en català, castellà i anglès. D’aquesta manera han pogut valorar com ha estat i és d’important la llengua per a la difusió de la Ciència. En aquest treball de recerca també han analitzat el lèxic científic i après les fonts on trobar-lo, com els diccionaris especialitzats o el Termcat, a Internet. Alguns, fins i tot, s’han atrevit a crear els seus propis mots encreuats o una sopa de lletres amb noms com Darwin, Einstein, Newton, Braille o Lumière…