Classe magistral de seguretat a internet

Aquest dijous una agent dels Mossos d’Esquadra ha ofert una interessantíssima i profitosa xerrada sobre seguretat a la xarxa als nostres alumnes de 1r d’ESO.  Una sessió informativa que aquest cos de seguretat acostuma a fer a alumnes d’aquest curs i de 6è de Primària de diferents escoles, ja que tenen comprovat que als 11 i 12 anys és l’edat on els joves poden ser més vulnerables als riscos que pot comportar una mala navegació per internet.
L’agent els va explicar d’una forma amena i amb el seu llenguatge una sèrie de situacions estranyes amb què es poden trobar i davant les quals els va recomanar que avisessin els seus pares o tutors. També els va advertir que qualsevol cosa que pengen a internet, automàticament deixa de ser seva, perquè les fotografies les pot copiar qui vulgui. També els va comentar qüestions pràctiques com que abans d’etiquetar algun amic al Facebook li han de demanar permís al pare de l’amic, i els va remarcar que no haurien de penjar fotografies seves en banyador o pijama, per molt guapos que hagin quedat… També els va aconsellar ensenyar als pares qualsevol imatge que trobin on es vegi maltractament a animals, violència, insults o pornografia.
Durant la sessió va transmetre las alumnes el missatge que no hi ha cap problema per penjar fotos maques o voler compartir bons moments, sinó que es tracta de prendre consciència del que es fa, sense tenir por si s’actua amb una actitud correcta.
La sessió de més d’una hora va ser una conversa molt bidireccional, on els alumnes van participar de forma molt activa amb un munt de preguntes, per exemple relacionades amb el seu correu electrònic. Una de les respostes més interessants va ser quan l’agent els va explicar com ha de ser una contrassenya perquè sigui segura: ha de tenir més de 8 caracters, cap dada personal, ha de combinar números i lletres, i majúscules i minúscules i, sobretot, ser secreta. A més, els va recordar que una mala pràctica els pot suposar perdre arxius i imatges que tenen a l’ordinador o mòbil.
La mossa d’Esquadra va aprofitar també per insistir-los que han de limitar el temps que passen a Internet i que no han de deixar de fer coses com parlar amb els pares, quedar amb els amics o jugar amb els germans per voler estar davant de la pantalla.