Classe pràctica a la Borsa

Quina millor manera d’aprendre quines empreses formen part de l’Ibex 35 i a quin sectors es dediquen, què és l’índex Nikkei, una ordre de compra, un paquet d’accions, una transacció, un broker, una societat anònima, un indicador econòmic o la compra-venda de valors… que fer-ho en el mercat on passa tota aquesta acció?

Així ho va pensar la professora d’Economia de l’Empresa, Dolors Guasch, que aprofitant la sort de tenir l’escola ben a prop de la Borsa de Barcelona, ha acompanyat els alumnes de 1r de Batxillerat a una visita guiada. Una visita que, a més, els servirà per respondre les preguntes, omplir les taules i interpretar les gràfiques del treball que han de lliurar per aprovar l’assignatura i que consisteix, entre d’altres coses, en fer un anàlisi durant 4 setmanes de l’evolució de l’Ibex 35, un gràfic que relacioni l’evolució de la Borsa amb la de l’economia espanyola des del 2008 fins ara o definir els índex de treball borsaris.

La visita s’ha centrat en una primera explicació general i una posterior, més detallada, de les diferents pantalles lluminoses que hi ha per tot arreu, plenes de xifres que canvien constantment, d’altres que es mouen de forma circular i unes altres que varien la seva composició en qüestió de segons. La guia ens ha anat  desxifrant tot aquest llenguatge tan particular i assenyalant-nos els paràmetres més importants.

També ens ha explicat que es diu mercat continu perquè no s’atura des de les 9.00 del matí a les 17.30, què passa quan hi ha més oferta que demanda i a la inversa, a quina hora tanquen les principals borses del món com la de Nova York o el Japó i, responent a la pregunta dels alumnes, ens ha explicat com la crisi econòmica afecta els valors borsaris, sobretot en sectors com la construcció i les immobiliàries.

Ens ha semblat tan interessant la visita que us animem a fer-la a tots vosaltres. Si ho preferiu, també podeu fer-la de forma virtual, clicant a: http://www.borsabcn.es/esp/BBarna/Parquet/VisitaVirtualP.aspx