Els horts de la coberta verda abasteixen ara els veïns de l’escola

Ara just fa un any vam començar les obres per transformar el terrat de l’Eixample, que cobreix un dels dos edificis que conformen l’escola, en una zona verda. Un espai, format per diferents terrasses i usos, que allotgen des d’horts urbans fins a plaques fotovoltàiques passant per un hotel d’insectes, que contribueix a afavorir la biodiversitat de la ciutat.

Després d’un intens període d’obres, a principis d’aquest curs 2019-20 els alumnes ja han començat a gaudir de la coberta com a una extensió de les aules, ja que proposa un munt de nous aprenentatges. De fet, van ser ells mateixos els qui al setembre van sembrar les llavors de la primera collita i… també de les successives que s’han dut a terme des d’aleshores. Sobretot a la zona del cultiu hidropònic, on degut al sitema d’irrigació que nodreix directament les arrels amb una solució química específica per a cada varietat, la producció és molt ràpida.

Això ha propiciat que els alumnes hagin fet ja algunes collites i arrancat dels sacs de perlita bledes, espinacs i varietats diferents d’enciams com fulla de roure, iceberg, lollo verd, negre de Vilafranca, trocadero vermell, cabdells, inverna i maravella. Ara, tot i que l’escola està tancada per decret i no podem fer classes presencials, la coberta verda està seguint el propi curs de la natura i florint amb l’arribada de la primavera. 

Conscients que es tractava d’un projecte molt ambiciós per ser una escola privada, sempre hem cregut en ell perquè el concebem com una plataforma d’aprenentatges infinits, reals i molt significatius per al futur dels nostres alumnes. Perquè, igual que vam fer amb la implementació de la Cultura de Pensament, com a escola ens agrada avançar-nos i oferir als nostres alumnes un projecte educatiu de qualitat i aliniat amb el moment. En aquest sentit, el temps ens dona la raó i ara totes dues iniciatives ens ajuden a fer front a la situació tan inesperada que ens toca viure a tots, grans i petits. 

La de la Cultura de Pensament perquè ens dota de pensament crític i els alumnes han après a raonar amb evidència, a expressar les emocions amb les claus del pensament, a analitzar els fets amb la roda de la indagació del mètode científic, a descriure els esdeveniments amb mapes de fluxe, a categorizar la informació amb mapes webs, etc. Són només alguns dels exemples de com, des del curs passat, a totes les etapes de l’escola hem implementat una cultura i una consciència que, de ben segur, aporta solidesa, resil·liència i capacitat d’adaptació. 

Per altra banda, com que la situació actual ens resitua en el “back to basics”, suposa una gran riquesa per als nostres alumnes que aprenguin a conrear, a sembrar, a collir i també a tenir cura de tot el procés… com fan els alumnes d’infantil tres tardes a la setmana, en els seus “ambients”, on miren amb lupa si hi ha pugó o algun altre petit invasor natural com els ous de papallona, per poder eliminar-los a temps. A la coberta han après també a tenir paciència, per respectar els cicles naturals, i a valorar el temps d’espera amb la confiança que arribaran els fruits.

És cert que l’excepcionalitat del moment té també aprenentatges molt pràctics, com és la presa de consciència de la necessitat de preveure l’autoabastament d’aliments i recórrer a la producció local, ecològica i de km.0, evitant llargues cadenes de transport. En aquest sentit, l’escola està oferint als veïns amb qui compartim edifici un ampli ventall de vegetals dels nostres horts que ja es poden collir, com pastanagues, escarolles, fonolls, faves, enciams, alls, porros, cebes tendres, bròquils… i d’aquesta manera contribuir al seu confinament i que no hagin de sortir a comprar. 

I és que un dels molts aprenentatges que aquests dies estem identificant, com a educadors i amb la voluntat de veure brots verds, és que el moment va de compartir i de donar el millor de nosaltres mateixos.