Experiments amb imants i les herbes aromàtiques de la coberta

Als diferents laboratoris que tenim a l’escola, aquest any s’hi ha sumat un nou espai d’aprenantge únic i inigualable, ja que és a l’aire lliure: la coberta verda. Amb els experiments que hi van realitzar la setmana passada els alumnes d’infantil i primària, ja la considerem estrenada com a una extensió de les aules, que ens convida a més aprenentatges i noves metodologies. 

Divendres va ser el torn de primària i van anar pujant  per cicles. Els alumnes de 1r i 2n van fer colònia de romaní i de farigola, collint herbes aromàtiques directament de la coberta. En concret, van agafar branquetes de les herbes que hi ha al parterre que envolta el jardí de l’olivera. 

El mateix van fer els alumnes del cicle mitjà i superior però, en aquest cas, per crear sabó. La idea va sorgir amb les claus de pensament i connectant els dos projectes d’etapa que fan aquest trimestre: el Zero Waste i la Fira de Santa Llúcia. L’objectiu era reciclar l’oli que es fa servir a la cuina per fregir i així convertir un element contaminant i brut en un altre com el sabó, que no contamina, és net i biodegradable. 

Per fer-ho van utilitzar el residu d’oli de cuina, fulles de romaní i farigola fresques i sosa càustica, que van manipular equipats amb guants i ulleres protectores, i a la terrassa per evitar qualsevol tipus de vapor que pugués ser irritant. Al entrar en contacte amb l’aigua, la sosa es converteix en lleixiu càustic que, barrejat amb l’oli, fa una reacció química de saponificació, és a dir converteix els greixos en sabó. 

Els seus professors els van explicar que cal deixar aquesta barreja 4 dies perquè es solidifiqui la pastilla de sabó i es pugui tallar. I entre dues setmanes i un mes, aproximadament, perquè segueixi el procés i el seu pH sigui neutre… Serà llavors quan estarà llest per ser un excel·lent i aromàtic regal de Nadal que vendran els seus autors, els nens de primària, a la Fira de Santa Llúcia del 20 de desembre al pati de l’escola. 

A més, els alumnes també van passar per diferents estacions al jardí de l’olivera, on van poder jugar amb el magnetisme i aprendre, de manera divertida, com es comporten els imants depenent de si els pols són iguals o oposats. En una primera parada havien de seguir un circuit movent l’imant a distància. En una altra estació, tenien encenalls de ferro dins d’un líquid i, des de fora, veien com l’imant feia moure el ferro. En la següent podien fer construccions amb peces metàl·liques i comprovaven com el magnetisme anava traspassant de peça a peça. També van pintar de forma indirecta amb imants que movien per sota la safata i, finalment, utilizar material escolar com els clips per comprovar quins materials feien força d’atracció i repulsió amb els imants.