Com fer front als exàmens

Les recomanacions de Maria Dolors Guasch, tutora 2n de Batxillerat

Un alumne em deia fa uns dies: “queda poc i a la vegada queda tant…” i és que en arribar a aquesta època de l’any, els alumnes se n’adonen que el curs ja s’acaba i que, ara sí, cal donar-ho tot.

Per alguns comença l’època de les angúnies, l’ansietat i el dormir poc i malament. Qui més qui menys es posa nerviós davant d’un examen, ja se sap, però tot i que els miracles no existeixen sí hi ha maneres de tenir l’ansietat sota control. Quines?

En primer lloc, organitzant bé el temps. No ho deixis tot pel darrer dia, vés avançant matèria i estudiant amb antelació, planificant els dies que queden per estudiar de manera realista, sent molt conscient de les teves capacitats..

Si no ho has fet abans, és el moment d’organitzar els apunts i el material addicional que has anat rebent al llarg del curs. És també el moment d’aplicar tot allò que vas aprendre en les sessions de tècniques d’estudi que has rebut des que ets estudiant.

Valora si és una bona idea seguir pendent de l’ordinador com fas habitualment, és una molt bona eina per a millorar la teva vida social però consumeix molt de temps.

Per altra banda, cal que practiquis més que mai uns bons hàbits pel que fa a l’alimentació i el descans. Menjar i descansar bé no et garantirà l’aprovat però sí que t’ajudarà a tenir energia i l’estat d’ànim necessari per a afrontar els exàmens. Compte amb els sucres, els greixos saturats, els refrescos i el menjar preparat, l’excés de cafeïna, les pastilles miraculoses i altres invents. Per suposat, res d’alcohol, ja ho celebraràs (moderadament, d’acord?) en acabar la selectivitat. Dorm bé i a poder ser unes set hores al dia, sinó tindràs son quan et toqui està ben despert. I no oblidis fer exercici, si no tens prou temps per anar al gimnàs, camina o agafa la bicicleta.

Tracta’t bé, ho fas per tu.