Crèdit de síntesi

Aquesta ha estat una setmana molt important per als alumnes d’ESO. Han estat elaborant el seu crèdit de síntesi. Es tracta d’un treball multidisciplinar sobre un tema i aquest any ha girat al voltant de la vida i obra de Salvador Dalí.

Els professors van preparar un dossier, amb material i exercicis per treballar Dalí des de la Literatura, les Matemàtiques, la Tecnologia, les Naturals, la Música i la History… A partir d’aquest dossier, els alumnes han fet la seva recerca i, al final, una exposició oral en català, castellà i anglès d’uns 25 minuts de durada.

Per preparar-la, aquest dies han pogut treballar amb ordinadors a classe per buscar informació i fotografies de quadres a Internet. Però la millor font d’informació va ser, sens dubte, la visita guiada al Teatre-Museu Dalí de Figueres de dimecres. Allà van veure les obres exposades i recórrer el Pati Cadillach, la Sala Mae-West, el Tresor, l’Escenari…  van comprovar la relació de Dalí amb la ciència, la poesia, el psicoanàlisi de Freud i la música de Wagner. Van descobrir que Dalí va participar en una pel·lícula de Hitchcock i un projecte de Walt Disney. També, la relació de Dalí amb Gala, Buñuel i García Lorca.

Després, a classe van fer una síntesi de tot el que havien après i van resoldre proves del dossier, com comptar les formigues i altres animals que apareixien en un quadre de Dalí, fer un hipercub com els que ell feia, saber veure l’anamorfosi òptica que tant li agradava representar, reconèixer obres com “Gala nua mirant el mar”, “El pa i la panera de pa”, “La persistència de la memòria”, etc.

Avui les exposicions han estat enriquidores per a tots. No hi ha dubte que els alumnes han après molt de Salvador Dalí, però també a fer recerca, a parlar davant de públic i a exposar de forma ordenada i clara.