DeBAT sobre l’univers… i més

A classe de Ciències per al Món Contemporani, els alumnes de primer de Batxillerat tenen una bona oportunitat per aprendre a dialogar, debatre, parlar amb públic, defensar les seves opinions, respectar-ne les dels altres, veure altres punts de vista… És una assignatura en la què bona part dels continguts s’aprenen d’aquesta manera, a partir del debat, de la posada en comú dels coneixements, i també dels dubtes i preguntes.

Es tracta d’escoltar, contrarestar, afegir i respectar el torn de paraula. I, sobretot, no intentar convèncer sinó raonar bé els vostres arguments”. D’aquesta manera la professora, Carme Gironès, va començar la classe-debat i a continuació els va exposar el tema del dia: “Només existeix un univers o n’hi ha d’altres de paral·lels?”.

Les intervencions dels alumnes van començar d’una en una… i a mida que passava l’hora s’anaven fent més curtes i es solapaven unes amb les altres. A la primera pregunta, s’hi van anar sumant de noves com “l’univers és finit?”, “hi haurà un altre Big Bang?”, “estem més a prop del principi o del final?”, “els planetes s’estan apropant o allunyant entre ells?”…

El resultat, va ser un interessant i in crescendo debat farcit de conceptes com gravetat, esteroides, accelerador de partícules, energia fosca… I, al final, tota la classe va acabar plantejant-se si és millor parar-se a pensar o no en coses com l’origen de tot plegat, el fet que som vulnerables i estem exposats a qualsevol fenomen natural o si els maies tindran raó amb la profecia que el 21 de desembre s’acabarà el món… En això últim, un dels alumnes va afegir una dada important: “és el dia abans que es donin les notes…!”.