Dia dels laboratoris de l’ESO, dins de la Setmana de la Ciència

El dia dels Laboratoris és el central de la Setmana de la Ciència per a tot l’ESO. Els alumnes van rotant pels diferents laboratoris que té l’escola, provant diferents i sorprenents experiments i altres pràctiques científiques, que els han preparat els professors especialitzats en les assignatures de ciències. 

Al laboratori de Química han fet experiments molt espectaculars, on aquest any el foc ha estat el principal protagonista. En un primer experiment han canviat el color del foc, utilitzant sals de liti, bor, ferro, potasi… és a dir, la mateixa base que fan servir els focs d’artifici per aconseguir colors diferents. Un segon experiment ha estat l’anomenat “pasta d’elefants” que es basa en generar molta escuma gràcies a la formació d’oxigen i, en acostar un misto, comproven que no s’apaga perquè com que hi ha oxigen el que fa es cremar l’escuma però no apaga la flama. Per últim, han fet l’experiment “serp del faraó”, que és formar carboni inflat amb CO2, i han aconseguit estructures molt xules de carboni.

Al laboratori de Biologia, com cada any, s’ha utilitzat el mètode científic de la dissecció per aprendre a identificar els diferents òrgans. Aquest curs l’animal seleccionat ha estat un conill de muntanya (oryctolagus cuniculis) adquirit per l’escola en un centre especialitzat, que els caça i distribueix per a la restauració i la falconeria com a usos més habituals. A més d’aprendre a manipular els estris de laboratori, els alumnes han pogut identificar en l’animal el fetge, l’estòmac, la medul·la espinal, l’intestí prim, etc. També han après curiositats com que la visió dels conills no és en colors ni en blanc i negre, sinó en verd i blau, i que les cries dels conills en castellà es diuen “gazapos”. 

Al laboratori de Física la proposta ha estat crear un altaveu que alhora funcionés com a micròfon. Per fer-ho, els alumnes tenien com a material una bobina de cable galvanitzat i un got de plàstic. Com que, al voltant de la bobina, el corrent elèctric genera un camp magnètic es tractava d’atraure amb un iman la base del got perquè generés un so seguint un ritme… A nivell més científic, estaven treballant la relació que hi ha entre el camp elèctric i el magnètic i, en un context més general, quines implicacions pot tenir això en la generació de l’energia o en la transformació, per exemple d’una energia elèctrica a una en moviment. 

Coincidint amb l’estrena de la coberta verda de l’escola, aquest any hi ha hagut també un taller de botànica, on han après a identificar les plantes a partir de les claus dicotòmiques i l’observació de les fulles, les flors, els fruits i l’escorça. Altres propostes noves han estat el taller de màgia i matemàtiques per demostrar que darrera de cada truc de cartes hi ha un patró matemàtic i convidar els alumnes a deduir-los i, fins i tot, a crear els seus propis trucs. I, en una altra aula, han fet composicions a partir del Tangram, sense escaire ni regle, per desenvolupar l’agilitat mental constructiva i en relació a la concepció de l’espai. 

Aquest any els alumnes de batxillerat no només han donat suport a tots els laboratoris sinó que han creat i dinamitzat el seu propi taller, dedicat al reciclatge. A partir de diferents materials de rebuig han animat els  els seus companys de l’ESO a crear objectes útils, com un  suport per al mòbil o un amplificador per a la música d’aquest dispositiu, a partir d’alllargar la vida d’aquests materials i promoure així l’economia circular.