Dia dels Laboratoris guiat per alumnes de Batxillerat

Un any més, vam dedicar la darrera jornada de la Setmana de la Ciència al Dia dels Laboratoris. D’aquesta manera, els alumnes de Secundària tenen l’oportunitat d’experimentar en les diferents disciplines científiques, com la Química, la Física, la Tecnologia i la Biologia. 

La novetat d’aquesta edició ha estat que els alumnes de 1r de Batxillerat han estat també guies dels diferents experiments. És més, en molts casos, van ser ells mateixos els qui van idear-los. És el cas, per exemple, d’un dels quatre que es va realitzar al Laboratori de Química i que consistia en esbrinar com els bolquers absorveixen el líquid. Per descobrir-ho, els alumnes d’ESO van haver d’extreure el poliacrilat i demostrar que és una substància que té la capacitat d’absorvir fins a 500 vegades el seu pes en aigua. 

Mentrestant, al laboratori del costat, al de Biologia, es feia la dissecció d’una truita de piscifactoria. Amb aquesta pràctica i gràcies als utensilis que ja dominen, com el bisturí o les tisores, van poder anar reconeixent els diferents òrgans i comprovar així que l’anatomia d’aquests peixos és molt semblant a la nostra. 

A més d’experiments físics i tecnològics, també van participar en sessions especials com un Workshop de Màrqueting, en el que després d’analitzar els logotips i eslògans més famosos del món, van haver de crear en grup un logo per a una aigua. Totes aquestes pràctiques es van fer en grups interaula, amb una combinació d’alumnes de tots els cursos de l’ESO per poden treballar així de forma col·laborativa.