El Carnaval de primària, des del pensament visible dels alumnes

Ja fa anys que la Cultura de Pensament està integrada en la nostra escola i, com diu el seu nom, no és una activitat aïllada o que fem en algunes sessions sinó que és una cultura que permeabilitza tota l’escola. L’exemple més recent és el projecte de Carnaval d’aquest any a primària. 

L’actual context de pandèmia i les normes sanitàries ens han impedit celebrar el Festival de Carnaval amb les famílies, però consideràvem que els alumnes no havien de quedar-se sense una festa que els emociona a tots. I que, a més i des de fa molts anys, des de l’escola utilitzem com una gran oportunitat per a l’aprenentatge cooperatiu i per potenciar la creativitat. 

Aquest any hem concentrat el Carnaval en tota una setmana d’activitats vinculades amb la Cultura de Pensament. Cada dia estava dividit en tres franges horàries, que començaven a primera hora del matí amb un repte plantejat pel Rei Carnestoltes. Per exemple quin és l’origen del carnaval, el cicle inicial i mitjà el van treballar amb la rutina de pensament “Abans pensava. Ara penso”. El superior ho va fer amb la de “Connectar. Estendre. Desafiar” i tot i que era una manera diferent d’aproximar-se a la resposta, l’objectiu era el mateix per a tota l’etapa. 

El segon repte d’indagació, que és un dels hàbits de ment als que estan habituats els nostres alumnes, era calcular quin dia celebrarem el Carnaval l’any que ve. Per a resoldre l’enigma, no era suficient amb donar una data que podien trobar fàcilment consultant internet amb els seus iPads sinó que perquè la resposta fos considerada vàlida havien de demostrar les passes que havien seguit per esbrinar-ho. Un dels recursos de la Cultura de Pensament més utilitzats aquí va ser el mapa de fluxe, on van seqüenciar que primer havien identificat el diumenge de Resurecció en el Calendari del 2022. Calculat llavors el diumenge anterior, el de Rams, i des d’allà comptat 40 dies enrere per trobar el dimarts del Carnaval i, per anar més enllà, sumat quatre dies més si es volia arribar a la data del divendres que ho celebrarem a l’escola.

El tercer repte, plantejat el dimecres pel Rei Carnestoltes, era indagar sobre com se celebra el Carnaval a diferents parts del món, com Venècia, el Brasil i Cadis. Els alumnes van fer diferents aproximacions com el mapa web i la rutina “Color. Símbol. Imatge”.

El repte del dijous de Carnaval va estar lligat al Dijous gras, així que van buscar quins aliments es mengen sobretot aquell dia, com la botifarra d’ou, la coca de llardons i els bunyols, i van buscar-ne les receptes. Com a segon pas, van explicar / ordenar cada recepta estructurant la informació, és a dir seguint hàbits de ment i del mapa de la comprensió, que són els moviments que fa el cervell per integrar un aprenentatge. 

Els iPads també han estat ben integrats en aquest projecte setmanal, no només com a buscadors d’informació sinó també per processar-la. Els alumnes del cicle inicial van fer i pintar les seves fitxes de cuina, i els de cicle mitjà van aprofitar el tema que els tocava per currículum, que era treballar les plantilles dels documents, i van redactar les receptes ajustant-les als formats prestablerts de Google. 

A la següent franja horària d’entre hora i mitja i dues de durada, cada dia els alumnes es van dedicar a l’elaboració de la disfressa, en la línia en què ho han fet els darrers anys. Els més grans fins i tot van dissenyar els patrons i entre tots els van plasmar sobre teles, calculant les mides, col·locant-hi els velcros i les decoracions creades per ells mateixos. També van estar assajant les coreografies de cada grup amb el tutor i co-tutor, aprofitant aquesta estructura d’enguany de dues persones de referència per curs. D’aquesta manera, els alumnes també han pogut participat més aportant les seves idees en el disseny de la coreografia.

El darrer dia de la setmana de Carnaval, el repte era fer-se una foto de grup amb la disfressa de cada curs, és a dir: dracs i sirenes, animals, Star Wars, personatges d’anime, emojis, súperherois i personatges de Disney. El resultat és aquesta documentació que veieu a les fotografies i que queda penjada al hall de l’escola, per continuar fent visible el pensament dels alumnes i que ells recordin amb alegria com l’han celebrat aquest any. 

Perquè totes aquests dinàmiques van fer que els alumnes desenvolupessin un fort sentiment de pertinença, al voltant del Carnaval. El motiu ha estat que l’han treballat de forma molt intensiva durant una setmana i de forma molt íntegre amb el seu grup classe, ja que per mantenir el grup bombolla no hem pogut fer aquest any la fórmula interaula. També hi ha tingut molt a veure que ells triessin els temes de les disfresses de grup. 

Això últim es va fer utilitzant les claus de pensament i votació, és a dir sumant Cultura de Pensament i Cultura Democràtica, que està en el currículum de primària per tal que els joves aprenguin a prendre decisions i a aceptar resultats que potser no són els desitjats. Aquest aprenentatge, que normalment treballem a l’espai d’Educació en Valors, l’hem integrat també en el projecte d’enguany del Carnaval per la qual cosa ha estat molt real i significatiu per a tots els alumnes de primària.