Els alumnes documenten el 80 aniversari de l’escola

Coincidint amb el 27 d’abril -data en què tradicionalment celebrem l’anivesari de l’escola per estar associat al nom de Montserrat, la seva fundadora- tota la documentació que els alumnes de primària ha realitzat sobre l’escola ha quedat exposada al vestíbul per poder-la gaudir en directe. Un treball que ha constat de 3 fases (descobrir, explorar i documentar) i que ha estat repartit entre els 3 cicles de primària (inicial, mitjà i superior) ja que cada un ha arribat a un nivell de profunditat adequat a la seva edat.

Els nens han gaudit moltíssim treballant i aprenent sobre un tema d’interès propi, que ha despertat la seva curiositat fins a un nivell que ens ha sorprès a tots… i que fa que ara se sentin encara més orgullosos de la seva escola.

Per descobrir, els professors els van proposar 3 rutines de pensament diferents, una per a cada cicle. A l’inicial van fer la del ‘CSI’ (Color-Símbol-Imatge), que té com a objectiu descobrir l’essència. Els del cicle mitjà van seguir la d’Aquí ara i Allà després’, i el superior, la de la ‘Història’ per analitzar els esdeveniments més importants de la història de l’escola. D’aquí han extret una sèrie de Titulars, també com a rutina, com per exemple: “La  Montserrat va ser la primera dona de Catalunya en estudiar Física”. “L’escola abans era una acadèmia i la metodologia era molt diferent”. A més, històries paral·leles que els han cridat l’atenció com els anys que porten els professors fent classe i d’altres ocultes i més reflexives com “L’escola segueix igual però diferent, ha canviat molt perquè té molta història”.

També han utilitzat rutines com la de ‘Pensar – Indagar – Explorar’ per investigar l’escola amb profunditat i explorar sobre allò que més els agradaria saber, com per exemple: “per què és una escola privada?”, “com es va fer l’himne?”, “com eren els pisos, les aules i els espais quan va obrir l’escola?”, etc.

El punt de partida va ser el visionat del documental realitzat en motiu dels 75 anys de l’escola (https://vimeo.com/217156214) i a partir d’allà van fer un flashback per descobrir com era abans l’escola, utilitzant les claus de la connexió. També amb la clau de la causa-efecte i l’objectiu de pensament  d’identificar els canvis en el temps, van fer comparatives en relació a les aules, l’uniformes,  la metodologia i les celebracions de l’escola.

D’aquesta manera els alumnes han pres consciència, per una part de la solidesa de la seva escola ja que té una llarga trajectòria i experiència en l’esenyament. I, per l’altra, de com són d’afortunats per estar estudiant ara, amb un projecte educatiu basat en les intel·ligències múltiples i la Cultura de pensament; de tenir ordinadors a classe, lleugers i portàtils; per com el pati té el mateix terra d’una pista poliesportiva i no rajoles com abans; com ara les taules són mòbils i permeten treballar en grup; com les cadires semblen més còmodes que les d’abans que eren més rígides; com ara fan un festival de Carnaval i no la rua pel carrer que es feia fa anys; com ara no porten americana ni les sigles PI a l’uniforme sinó les d’EPI; com les nenes no porten “pichi” sinó un polo i una faldilla; com els colors del xandall han canviat i s’han unificat; com les bates han canviat de colors… i, el que més els ha cridat a tots l’atenció, com ara tots juguen junts al pati i no separats per gènere, com havia passat fa molts anys quan les lleis així ho exigien.

Per fer-ho han fet moltes entrevistes als professors que porten més temps a l’escola, als que a més són exalumnes de l’escola i al director, el Jordi Casas que no només és la principal font d’informació sinó que ha compartit amb els alumnes arxius, documents i fotografies on poder trobar les respostes a les seves preguntes creatives.