Entrevista a l’ÁLVARO GRACIA, alumne de BAT2 i seleccionat a “Bojos per les mates”

ÁLVARO GRACIA, 17 anys, nascut a Barcelona i alumne de la nostra escola des de P3. Actualment hi cursa 2n de Batxillerat Científic i ha estat seleccionat a “Bojos per les mates”, un programa de la Fundació Catalunya-La Pedrera creat per estimular el talent científic entre els joves i, en especial, el seu entusiasme per les Matemàtiques.

“L’Álvaro Gracia és, utilitzant símils matemàtics, un alumne excel·lent, exemplar, resolutiu, rigorós i a qui li encanten els reptes…”. Així el defineix el seu professor de Matemàtiques i director de l’escola, Jordi Casas, que el coneix des que als 3 anys va entrar a l’escola. Va ser llavors quan hi va començar el Programa d’Estimulació Primerenca que, sumat a la seva innata predisposició per a les mates i la manera d’aprendre-les a les classes extraescolars de Kumon que va fer a l’escola, han desenvolupat en ell aquesta capacitat tan brillant que l’ha permès ser seleccionat, entre molts alumnes de Catalunya, per seguir aquest curs que, segons ens explica ell mateix, està disfrutant i aprenent molt.

Primer de tot, enhorabona per haver estat seleccionat. Et van resultar difícils les proves per accedir al curs?

Més que dificil crec que era un examen molt deductiu i més que la solució valoraven com intentaves arribar-hi. Després també ens van fer una entrevista grupal per saber com t’expressaves en públic i, si resultaves un dels 25 escollits entre 100, llavors ja t’entrevistaven de forma individual.

Jo m’hi vaig inscriure perquè tant la meva mare com el meu professor, el Jordi Casas, em van animar a fer-ho… i els estic molt agraït perquè m’agrada molt. 

En què consisteix aquest curs?

És un curs de 21 sessions que fem els dissabtes al matí, en diferents facultats (UPC, UB, UAB…) i més que classes jo diria que són sessions, on parlem de conceptes i curiositats relacionades amb les mates, per exemple, les Matemàtiques que hi ha a la Música o quines calen per viatjar a l’espai. 

Els professors, els continguts i l’espai són universitaris, perquè ens hi anem acostumant, i les sessions són totes pràctiques, tant amb ordinadors com jugant amb coses relacionades amb les Matemàtiques, com fer figures geomètriques 3D, duplicar les imatges a través d’un mirall, fer reflexos o generar bombolles de sabó… és a dir, les Matemàtiques aplicades a la vida. 

Et consideres un “boig per les mates”? 

Bé, la veritat és que sempre m’han agradat… i és que, un cop les entens, les mates són molt xules i donen molt de joc. Crec que també hi té a veure la manera com les vaig aprendre a les classes extraescolars de Kumon que feia aquí al cole, perquè començaves “contant puntets”, després a fer bé els números… i així anaves progressant al teu ritme, però amb la disciplina que cada dia havies de fer la teva tasca i, per tant, integres les mates al teu dia a dia. 

Després he tingut la sort que en aquesta escola el nivell és molt alt i hi ha professors molt bons, tant a nivell acadèmic com humà que, com que també són bastant “bojos per les mates” m’entenen, em guien i em motiven.