Estrenem 4 laboratoris

El prestigiós genetista, William Stone, visita els laboratoris en la Setmana de la Ciència

Aquest curs, l’escola estrena nous laboratoris de Física, Química, Biologia, i el de Tecnologia i Plàstica. Per estrenar-los, vam celebrar el Dia de la Ciència. Una jornada en la que hi van participar els alumnes d’ESO i Batxillerat, i que va omplir d’experiments les noves instal·lacions.

Disseccionar un pollastre, barrejar diferents dissolucions, construir un avió de fusta, revelar fotografies, resoldre problemes matemàtics on line o adonar-se dels efectes d’una ona expansiva són alguns dels experiments que els alumnes van poder comprovar en directe.

Els professors van aprofitar aquesta jornada per transmetre els seus coneixements científics de forma amena i divertida. Així també ho van fer els alumnes de 2n de Batxillerat, que van voler participar amb els seus propis descobriments, i van oferir demostracions empíriques als seus companys de cursos inferiors.

La visita del Dr. Stone

La jornada de la Ciència va comptar amb un altre gran descobriment per als alumnes, els professors i tots els qui formem part de l’escola. Vam tenir el privilegi de rebre la visita del prestigiós genetista, el Dr. William Stone, qui va recórrer els nous laboratoris, observant les diferents reaccions dels alumnes, intercanviant impressions amb ells i explicant-los algunes curiositats, com que a partir de l’estudi d’una part del pollastre es va fer un gran descobriment genètic.

El Dr. Stone també va voler conèixer la resta de l’escola i saludar els alumnes de Primària, on el va emocionar la rebuda “tan tendre” que li van donar “uns alumnes molt carinyosos. Es nota que és una escola molt familiar”, va dir. De fet, molts d’ells havien dut les seves pròpies càmeres per fer-se una foto amb ell.

També es va endur una “grata sorpresa” pel fet que els nostres alumnes estudiïn Science, les Ciències naturals en anglès i els va esperonar i a esforçar-se en aquesta llengua.

En acabar el recorregut, el Dr. Stone es va voler fotografiar amb els alumnes que van dibuixar el seu retrat per il·lustrar la seva visita al nostre mur.

Tot seguit, el Dr. Stone ens va oferir una conferència, íntegrament en anglès. En ella va explicar la rellevància de la Ciència, “que fa possible que tinguem la qualitat de vida que tenim. A més, la Ciència és la que fa possible que el món avanci, que prosperi i que visquem més anys”. En aquest sentit, ens va posar l’exemple dels antibiòtics que, gràcies a la descoberta de la penicil·lina per Alexander Fleming, ens curen de les infeccions.

A més, ens va presentar la Ciència com a “una cosa molt divertida”, que no es fa per guanyar diners sinó per adquirir coneixement. “De fet, moltes vegades, m’he preguntat com és que no havia de pagar per treballar…”, va dir amb un somriure. “I és que quan estimes el que fas, no hi ha prou hores”. En aquesta línia va transmetre als nostres alumnes els valors de l’esforç, el treball, la constància i, “sobretot, si et dediques a la investigació, la paciència”.

També ens va parlar de la importància de l’observació i la deducció, posant com a exemple la resposta condicionada de Pavlov, a partir de l’estímul de salivació, amb el gos i la campana.

En el torn de preguntes, els alumnes li van preguntar si seria científic en el cas que tornés a néixer, si creia que els científics tenen futur en el nostre país, si la genètica permet salvar vides o si havia patit gaire problemes al laboratori. El Doctor Stone va respondre explicant que sempre s’ha mogut per la curiositat, que durant tota la seva vida s’ho ha qüestionat tot, i que creu que volia ser científic ja abans de néixer. També, que les investigacions dels genetistes han aconseguit salvar moltíssimes vides i que al laboratori, en el 99% dels casos s’ha trobat amb problemes o sorpreses. En relació amb el futur de la Ciència, va assegurar que a Catalunya hi ha gent molt bona treballant i va posar com a exemple l’Hospital de Sant Pau, on ell ha treballat durant molts anys i encara hi col·labora.

El Doctor Stone va acabar la seva classe magistral recordant-nos la seva fórmula màgica: “disciplina, enfocament, passió i autoconfiança”.

Per agrair-li la seva visita, li vam regalar un llibre de cuina –sabíem que és una de les seves aficions-, amb cada una de les pàgines signades per un alumne diferent. Un gest que el va emocionar, mentre deia que “si he aconseguit despertar la vocació científica encara que sigui a només un d’aquests nens, ja em dono per satisfet”. 


Qui és el Dr. Stone? Entrevista al Dr. Stone, a LA CONTRA de la Vanguardia del 27 d’agost del 2011.