Excursió de primària a Castellterçol, en plena tardor

Aquest dimecres els alumnes de primària han fet una excursió de tardor conjunta a Castellterçol, al Moianès, per fer un passeig per la muntanya i gaudir dels colors de la tardor. En baixar de l’autocar que els hi va portar des de l’escola, van esmorzar a la plaça central del poble per agafar forces per a la caminada pels afores. 

Tot seguit van enfilar cap a la muntanya i de camí van veure una poua de glaç, on els van explicar que des de mitjans del s.XVII la conservació i comercialització de neu i de glaç va ser una de les indústries més actives de la comarca. Per conservar el gel es construïen les ​poues​ o pous, unes construccions en forma de cabana ovalada, situades prop de les rieres i que les proveïen de la matèria prima durant els mesos freds. Allà van aprendre també que gel es tallava en blocs i, juntament amb la neu premsada, s’emmagatzemava als pous mitjançant capes recobertes de palla, vegetació i gel trossejat. En arribar la calor el glaç es comercialitzava sobretot a Barcelona, on era adquirit pels hospitals i les cases burgeses… i, perquè no es desfés, sempre es transportava de nit.

També van veure el Castell de Castellterçol, situat a la part sud del poble i sobre un turó, és a dir en una ubicació que era ​pura estratègia en un pas natural, molt usat durant l’edat mitjana, entre el Moianès i la plana del Vallès. Des d’aquí es controlaven totes les anades i vingudes de veïns i forasters. Era un castell modest, però estava ben protegit. A les portes més vulnerables s’hi va excavar un ​fossat i tot el recinte es va protegir amb ​muralles ​altes, foradades amb ​espitlleres​. Bona part de les parets es van edificar sobre la roca viva​.

Durant aquest recorregut històric i cultural, van estar en permanent contacte amb la natura i sobretot els va cridar l’atenció un gran pi i un petit rierol que van haver de creuar. Per fer la sortida encara més pedagògica, durant el camí van anar recollint els residus que trobaven per tal de deixar la muntanya més neta del que estava, però en realitat ja ho estava molt… Van dinar al poble i van gaudir d’una estona de joc lliure al parc, per acabar un dia preciós de tardor.