Excursió lúdica i de convivència d’ESO, al Parc del Montnegre

Amb l’objectiu de promoure la convivència, interacció i inclusió de tots els alumnes de l’ESO, des de 1r fins a 4t han participat en la primera excursió del curs. Aquesta sortida d’etapa ha estat plantejada com una situació d’aprenentatge contextualitzada en el Parc Natural del Montnegre i Corredor, un espai natural que és l’escenari ideal per al format d’aquesta jornada focalitzada en tres eixos: salut, seguretat i sostenibilitat.

Els autocars els han traslladat des de l’escola fins a la pista forestal, on han començat una ruta de senderisme ascendent d’una hora de durada. Durant la travessa, les converses han estat múltiples i heterogènies ja que, a més de parlar amb els companys de classe, és una oportunitat per fer-ho amb alumnes d’altres cursos i els professors en un ambient distès i diferent al del dia a dia a l’escola.

Un cop arribats a l’àmplia esplanada que hi ha davant del Santuari del Corredor, ha començat la part més lúdica de la excursió. Els alumnes de 4t d’ESO havien estat els encarregats de crear jocs amb l’objectiu de promoure la convivència. Aquesta primera fase de creació l’havien treballat des de l’inici de curs, tant a Educació Física com a Tutoria. Un cop al Corredor, la seva missió ha estat organitzar el grup i dinamitzar la pràctica del joc. A més, un cop acabada cada partida s’encarregaven de guiar als participants per una sèrie de reflexions sobre com s’havia desenvolupat el joc, lligades als valors implícits del joc com l’empatia, la resiliència, la solidaritat, etc.

Per la seva part els alumnes de 3r de l’ESO havien treballat prèviament a classe, amb presentacions orals, com contribuir a que la sortida fos el més sana, segura i sostenible possible. Dur un equipament adient, tenir en compte la previsió meteorològica, proveir-se per a una bona hidratació durant tota la jornada i protegir-se del sol havien estat les principals conclusions a les que havien arribat i fet extensible a la resta de cursos. Pel que fa a la sostenibilitat, el repte ha estat el residu zero, és a dir generar el mínim de residu durant la seva estada en un entorn natural i gestionar bé les deixalles inevitables. En aquest sentit, des de l’escola també s’ha fet prevenció, ja que s’han canviat tot l’empaquetat del pícnic que ofereix el servei de menjador per un d’ecològic i respectuós amb el Medi Ambient.