Excursions paral·leles de “Medi”, per a tota la primària

Els alumnes del cicle inicial han anat aquest any, per primer cop, al Món Sant Benet i la Fundació Alícia, ja que han estudiat els aliments i l’alimentació saludable. Allà van poder fer el taller “Fem cuinetes” en el que van preparar tres receptes: un entrepà vegetal, un púdding de pastanagues i pastissets de fruita. En acabar l’elaboració cada grup va explicar la recepta que havia dut a terme i van acabar compartint-ho tot. 

També van poder visitar Sant Benet… disfressats de monjos! Una guia els van dur de visita per aquest monestir romànic construït durant l’Edat Mitjana, on van poder veure el claustre, les cel·les, el menjador… i entendre com és la vida a dins d’un monestir.

Mentrestant, els seus companys de 3r i 4t van anar fins a la Fageda d’en Jordà a visitar la fàbrica de iogurts. Els van fer una ruta guiada per la finca per veure la granja, conèixer el seu projecte social i el procés d’elaboració dels seus productes, que després van poder tastar. Al llarg del dia van visitar la “guarderia” de vaques, on van poder tocar i donar unes llaminadures a les més petites i van veure com tenien cura de les que estaven embarassades. També, com les vaques entren soles dins una màquina que les muny de manera automàtica. Tot seguit van veure les màquines que utilitzen per a l’elaboració dels iogurts: com primer pasteuritzen la llet, després la barregen amb els ferments (bacteris “bons”), fan els envasos dels iogurts escalfant el plàstic o donant-li forma i, finalment, omplen els envasos amb la barreja per col·locar-los després en unes iogurteres on hi ha escalfor perquè d’aquesta manera els bacteris fan la seva funció i converteixen la llet en iogurt. Els alumnes de tercer van poder identificar així activitats dels tres sectors econòmics que estan treballant: des de l’extracció de la matèria primera fins a la venda del producte, passant per la seva transformació.

A quart de primària estan treballant les màquines i l’energia, i per això la seva visita a la Fageda es va centrar en observar com funcionen aquestes màquines i com han anat evolucionant al llarg dels anys. Ens van explicar que fa molts anys munyien les vaques manualment, després amb unes màquines on es combinava el treball manual amb la tecnologia, però que fa just un mes que tenen aquesta nova màquina que ho fa tot de manera automàtica. Van poder veure màquines compostes i algunes de simples, que encara fan coses manualment, com ara enganxar algunes etiquetes en els seus productes.

Per la seva banda, el cicle superior va anar al Molí Paperer de Capellades, un dels centres paperes més importants d’Espanya durant els segles XVIII i XIX i on encara es fabrica paper de manera manual. Allà van poder observar tot el procés artesanal d’elaboració del paper, des dels trossos de roba vella fins al premsat del paper, i van realitzar un taller per fer paper, de diferents colors i de reciclat, amb les seves pròpies mans.

Van començar ruta veient una mica la història del paper, els van explicar que el paper es va inventar a la Xina i va ser molt revolucionari perquè era lleuger i es podia transportar amb facilitat. També, que el paper es feia antigament amb roba que ja no es podia utilitzar i que avui en dia s’utilitza la cel·lulosa dels arbres. Van baixar al soterrani a veure tota la maquinària per elaborar el paper, des de ferros afilats per tallar els trossos de roba fins al molí que aprofita l’aigua del riu Anioa com a font d’energia hidràulica per fer moure les màquines. Van acabar la visita fent paper blanc, de color i reciclat.

Aquesta sortida els va permetre connectar amb el temari treballat a les classes de Science, on han estudiat el Planet Earth, i prendre consciència de com podem cuidar el nostre planeta i de la importància del reciclatge (relacionat amb el reciclatge del paper, on van aprendre que el paper es pot aprofitar fins a 8 vegades si el tiren al contenidor adequat). També han treballat les energies i, en aquesta visita, van veure com funciona l’energia hidràulica.