Gimcana d’ESO pels 4 laboratoris

Us convidem a veure les fotos dels diferents experiments que hem fet avui en els 4 laboratoris de l’escola, en la gimcana del dia central de la Setmana de la Ciència 2012.

En el laboratori de Biologia, la srta. Toyos ha sorprès els alumnes amb l’objecte a disseccionar un cervell de vaca que, per a la seva similitud amb l’humà, ha permès els alumnes identificar les parts de l’encèfal com el cerebel, la protuberància, el bulb raquidi, l’inici de la medul·la, el tàlem, l’hipotàlem… A partir d’aquest experiment, els alumnes han après a fer un mapa conceptual sobre com està organitzat el nostre sistema nerviós. Amb l’agulla de dissecció, el bisturí, els guants de cirurgia i les mascaretes, els alumnes han fet front a aquesta pràctica en la que s’ha vist clarament els alumnes amb més vocació científica…

Al laboratori de Química s’han vist els experiments més espectaculars, de llums i colors. La srta. Gironès els ha preparat una sessió de Química forense, que és la que analitza les restes de cabells, fibres, peces de roba… Com si fossin investigadors del CSI, els alumnes han fet reaccions de quimioluminescència, que es diuen així perquè alliberen llum, a partir de colorants i una substància anomenada luminol. En el moment de fer la barreja, els llums del laboratori s’han apagat per veure bé els colors florescents que es generaven, com podeu veure a les fotografies.

La srta. Feliu ha treballat amb els alumnes la Criptologia, és a dir, la disciplina científica que es dedica a l’estudi de l’escriptura secreta. Per tant, han fet  missatges impossibles de llegir i desxifrar si no se’n saben les normes. Demà podreu votar al Facebook de l’escola quin missatge us sembla més “críptic”.

Al laboratori de Tecnologia, els alumnes han hagut de construir una ballesta amb el material que disposaven: llistons de fusta, claus, pinces, gomes, peces metàl·liques, esquadres, tornavisos, martells, retoladors… i molt de compte. Per saber si estan ben fetes, demà les provarem al pati i jutjarem la seva punteria.

Precisament el pati ha estat avui l’escenari de l’experiment de Física, que ha consistit en posar en pràctica la Teoria del Pla inclinat i analitzar-la a partir de l’angle d’inclinació i l’altura. Per això, la srta. Moxó ha proposat a uns alumnes que llencessin unes pilotes de tennis per un pla inclinat des de diferents alçades (1r, 2n i 3r pis de l’escola) i amb diferents angles. La resta de companys, des del pati, han analitzat les diferències per després extreure’n, tots junts, les conclusions.