Iniciació a l’experimentació

Si t’ho expliquen, ho oblides

si ho veus, t’ho creus

si ho fas, ho comprens…

Experimenta!

Basant-se en aquesta premissa, els alumnes de Primer d’ESO han realitzat la seva primera visita al laboratori de Química -un dels quatre laboratoris dels que disposa l’escola-, que ha resultat molt emocionant per a tots, com podeu veure a les fotografies.

Fixeu-vos en la concentració amb la que observen, la intensitat de les seves mirades i les cares de sorpresa… i segur que us podreu imaginar les exclamacions que les acompanyaven i els comentaris entre companys contents de compartir els descobriments.

I és que després d’haver-los estudiat a classe, ha arribat el moment de conèixer els instruments de mesura del laboratori i la forma d’utilitzar-los correctament: el tub d’assaig, la proveta, el vas de precipitats, la balança, el pipum o pipetejador, l’espàtula, la bareta de vidre, el matràs aforat, la bureta, l’erlenmeyer, el dinamòmetre…

Per fer-ho, la professora Carme Gironès, ha utilitzat aigua i colorants alimentaris, dos materials totalment innocus, perquè poguessin experimentar sense riscos alhora que els colors feien les barreges més espectaculars.

En acabar la pràctica, els alumnes també han après una norma del laboratori: cal netejar, eixugar i desar el material utilitzat –de forma delicada perquè es trenca fàcilment- i deixar la zona de treball tal i com s’ha trobat a l’inici de la sessió. I un altre aprenentatge que al principi també ha sorprès a alguns: que una taca a la llibreta és, en aquest cas, una bona senyal… perquè vol dir que està experimentada.