Introduim Classroom de Google Apps for Education a l’aula

Fa uns dies us explicàvem que aquest curs hem introduït una nova eina de Google a partir de la Primària, el Classroom, i avui us volem convidar a una classe pràctica perquè veieu més concretament en què consisteix, com s’està implamentant a l’aula i com l’estan rebent els alumnes.

Entrem a la classe de Matemàtiques de 2n de Batxillerat, on estan practicant els càlculs amb matrius, i que imparteix el mateix director de l’escola i promotor de la introducció d’aquest nou sistema de treball a les nostres aules, el Jordi Casas. A partir d’aquest setembre, en una classe com aquesta es combina l’explicació a la pissarra, el llibre físic -elaborat i editat, en aquest cas, pel mateix professor-, el projector i els smartphones.

Després d’una primera explicació utilitzant la pissarra tradicional com a suport, des del seu ordinador portàtil el Jordi Casas obre aquesta aplicació que Google ha creat específicament per al sector de l’Educació (Google Apps for Education) amb la intenció d’ajudar els professsors a estalviar temps, a organitzar les classes i a millorar la comunicació amb els estudiants. Un cop a dins de Classroom, i en l’espai que ell comparteix amb els seus alumnes, penja un vídeo de Youtube amb un exercici similar al que ell acaba de fer a classe, per si el necessiten tornar a veure. A l’instant, els alumnes reben a les pantalles dels seus telèfons un missatge que anuncia aquesta publicació i -sobretot des de casa- poden entrar a veure el vídeo, comentar-lo, plantejar dubtes o reflexions… fent que la matèria sigui molt més interactiva.

En aquests primers dies d’aplicació, alumnes i professors reserven una estona de classe per posar en comú el funcionament i beneficis d’aquesta eina, que ja es fa servir a nivell internacional. La resposta està sent molt bona i, per exemple, aquests nois i noies de BAT2 expliquen que els són molt últils els vídeos curts explicatius d’un procés matemàtic o físic i els Power Points que les professores d’Història i Biologia comparteixen amb ells i que els permet poder ampliar els apunts i complementar els esquemes.

Google for Education els ofereix també un calendari on els professors inclouen les tasques, deures, data d’exàmens, de lliurament de treballs… de manera que puguin organitzar-se, no oblidar res i evitar les excuses. I és que a més de facilitar-los l’estudi i mostrar-los continguts de qualitat que poden cercar a Internet, amb aquesta nou sistema -més en la línia de les futures tendències pedagògiques- els alumnes aprenen a organitzar-se la feina, distribuir les tasques, complir els terminis, reservar-se estones per al descans i l’oci… uns hàbits que sens dubte els serviran per obtenir bons resultats acadèmics però també -i sobretot- un cop comencin la seva vida laboral.