La nostra Setmana de la Ciència

Aquesta setmana hem celebrat la 18a Setmana de la Ciència, durant la qual s’han celebrat un munt d’activitats de divulgació científica per tot Catalunya. Avui us expliquem la jornada central, que va tenir lloc el dijous, i que va portar a tots els alumnes d’ESO a experimentar pels 4 laboratoris que té l’escola.

Al laboratori de Química van barrejar dissolucions de colors i observar les diferents reaccions que es produïen. També van fer el que en Química es reconeix com a “rellotge del iode” a partir de reaccions de diferents colors. Tot això, observant amb molta concentració tots els procediments experimentals i utilitzant per cada cosa el material oportú: provetes, matrassos, l’erlenmeyer, les espàtules…

Al laboratori de Biologia, els utensilis eren molt diferents: bisturí, tisores, pinces, cubetes de dissecció, guants de làtex, càmeres de fotos… El treball consistia en fer la dissecció d’un conill per reconèixer els diferents òrgans, descriure’ls, disseccionar-los i relacionar-los amb la funció que en fan. Advertim que les fotografies poden impressionar, com els va passar a alguns alumnes que, per primer cop, veien en directe uns pulmons, un ronyó, els intestins…

Més calculat estava tot al laboratori de Física, on el taller que s’hi feia era al voltant de les Matemàtiques. Als alumnes se’ls va proposar diferents problemes i jocs de lògica, com formar figures amb el Tangram o el de la barca, el senyor, el llop, l’ovella i la col… Primer de tot van tenir un temps per manipular els objectes que els podien ajudar a resoldre el problema o qüestió plantejada i, a continuació, van haver de escriure quina estratègia havien utilitzat per resoldre-ho.

Al laboratori de Tecnologia, la missió era construir un motor, amb una pila, un imant, un fil de coure, una fusta… I al pati, un taller de Física on, a partir d’un tir parabòlic, els alumnes van poder comprovar el comportament de l’energia, la matèria, el temps i l’espai, i com aquests quatre elements interactuaven entre sí.