L’adaptació dels petits

per l’Alba Fortuny, mestre de la Llar d’Infants
Estem ja encarant la recta final de l’adaptació dels més petits a l’escola. La d’ells i la dels pares, ja que és un dels moments més importants dins de l’etapa de la Llar d’Infants i comptem amb la seva complicitat.
Com podeu veure a les fotografies, el procés l’estem assolint amb força harmonia i tranquil·litat, tot i alguns plors -inevitables en molts casos ja que és una de les seves formes d’expressió en aquestes edats-.
I és que l’entrada a l’escola representa per als més petits una sèrie de canvis que afecten la seva vida quotidiana.  Són espais i persones desconegudes, horaris d’alimentació, descans i jocs diferents als habituals, rutines noves… Tot això fa que  els primers dies a l’escola puguin ser un trasbals que, gràcies a l’experiència dels cursos anteriors, les mestres ajudem a conduir-ho de la manera que menys els afecti.
Per això, ja fa uns quants anys que a l’escola vam introduir el procés d’adaptació gradual en els primers cursos ja que considerem que és la millor manera d’emprendre el camí a través del qual l’infant va elaborant els seus sentiments, la pèrdua i alhora el guany de separar-se de la família fins a arribar a una adaptació interna. Per tant, és un canvi de situacío afectiva i emocional per a tots, per als nens però també per a la famíia i els mestres. Entre tots, hem de fer que aquest procés es visqui de forma positiva i tranquil·la, per facilitar que es pugui assolir el principal objectiu que és que els infants comencin la seva vida educativa feliços i segurs.