L’escola està transformant el seu terrat en una coberta verda

Coincidint amb l’inici de la primavera, hem posat en marxa les obres de transformació de la coberta de l’escola en un terrat enjardinat. Aquesta actuació és per a nosaltres un projecte únic, molt il·lusionant i expansiu per les possibilitats educatives que generarà, a partir del curs 2019-2020.

Amb aquesta transformació del nostre terrat en un espai verd, més habitable i sostenible, l’escola guanyarà 400 nous metres quadrats de superfície, més de la meitat destinada íntegrament a zona verda. Aquesta inclourà diferents tipus de vegetació -plantes, arbustos i arbres- adaptada al clima mediterrani propi de Barcelona. A més contemplarà diferents varietats, com aromàtiques i ornamentals, espècies hortícoles, enfiladisses, prat trepitjable i arbres fruiters, com llimoners i tarongers… També es tindran en compte les floracions en diferents períodes i la seva combinació amb arbustos de fulla perenne (Photinia, Red Robin). El resultat serà, per tant, un conjunt de gran valor paisatgístic, en varietat, color i olor.

Un altra avantatge serà poder disposar d’un gran hort, amb dues configuracions diferents on es podrà trepitjar la terra i conrear diferents espècies d’horta, des del conreu tradicional fins al cultiu hidropònic. A més el seu sistema de reg serà independent, reaprofitable i sense presència de productes químics. Hi haurà també un sistema de recollida d’aigües pluvials amb una capacitat real de 2.000 litres; plaques fotovoltaiques amb una intenció pedagògica; hotels d’insectes; una àrea pavimentada amb una tarima disposada en dos nivells i connectada mitjançant una rampa esgraonada, i una zona amb jardineres mòbils i d’alçada variable per facilitar l’accessibilitat de nens de diferents edats.

El projecte contempla també un espai d’ombra per socialitzar i dur a terme activitats pedagògiques als mesos d’estiu, bancs per seure, recollida selectiva d’escombraries i compostatge per a la generació d’adobs sostenibles per al manteniment de les plantes de la coberta. A més, tota aquesta zona verda integra també l’aula de plàstica de l’àtic amb terrassa, que hem inaugurat aquest curs, i que es convertirà en un dels punts d’accés a tota la coberta.

Disposar d’aquest pulmó verd, únic en tot l’Eixample, suposarà un salt quàntic en el programa pedagògic mediambiental de l’escola, que a partir del curs que ve contemplarà visites i tallers periòdics a la coberta verda, relacionats amb la sostenibilitat i el manteniment de l’hort. A més, s’hi faran classes a l’aire lliure, sessions de lectura amb llum natural, jocs de distensió i esdeveniments d’aforament limitat.

 

Un projecte guanyador i capdavanter

Per arribar fins a l’inici de les obres hem fet un llarg trajecte, que va tenir com a punt de partida la recomanació d’un pare de l’escola -a qui estem molt agraïts- perquè ens presentéssim al concurs públic “Qui té una coberta té un tresor” de la regidoria d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, i que oferia una subvenció per ajudar a finançar una part del projecte.

La idea ens va entusiasmar i vam treballar de valent per presentar una candidatura que expliqués com, en cas de resultar-ne guanyadors, la subvenció municipal tindria en aquest cas com a destí una clara millora de caràcter col·lectiu i social. Per això, en l’escrit presentat vam detallar com transformaríem aquesta coberta verda en una eina educativa de gran potencial per a la transmissió, a les futures generacions, dels valors de l’economia circular, el reciclatge i la sostenibilitat.

Des de l’escola vam complir tots els requisits exigits per optar a aquest ajut municipal sobre el cost total de l’obra, i vam anar superant les diferents fases del procés de selecció fins que l’Ajuntament va triar el nostre edifici del 323 del carrer Consell de Cent com a projecte amb millor retorn. Tot això ens portarà a ser, ben aviat, l’escola de Barcelona amb coberta verda.