ESO i batxillerat experimenten les lleis de Mendel a la coberta verda 

La nostra coberta verda és una extensió de les aules i una inigualable plataforma, que ens obra la porta a un enorme ventall d’aprenentatges nous i complementaris. Un exemple el trobem en l’estudi de les lleis de Mendel, l’herència genètica i l’ADN, que es comenencen a estudiar a 4t d’ESO dins de l’assignatura de biologia i geologia, per sentar les bases del que estudiaran a 2n de batxillerat. 

És per això que els alumnes d’aquest curs i els de 1r de batxillerat han compartit un experiment en un dels dos parterres d’hort tradicional que tenim a la coberta. I és que si bé fins ara les lleis de Mendel les estudiaven a classe amb una part teòrica i una altra d’exercicis pràctics a l’aula, ara el terrat verd de l’escola permet ni més ni menys que seguir el mateix mètode científic que Mendel. 

De moment el que han fet és començar l’experiment de Mendel per caracteritzar. Tant els professors de biologia, el Martí i l’Alicia, com l’especialista en cultiu tradicional i hidropònic que col·labora amb l’escola, els han explicat que Mendel va triar el pèsol per fer l’experiment perquè és una planta que només té 7 caracters (és a dir trets i característiques com la forma de la tija, la llavor, el color…). També perquè és una planta hermafrodita i autògama, és a dir que es fertilitza amb el seu propi pol·len. 

Alumnes voluntaris dels dos cursos han sembrat a la coberta 8 varietats de llavors de pèsol, que els serviran per caracteritzar la generació parental d’aquest any. Ho han fet posant 3 llavors per forat i deixant una distància d’un pam entre els forats perquè la planta tingui espai per créixer. Aquest ha estat el primer dels quatre cicles de cultiu que faran i durarà uns cinc mesos, depenent de les condicions ambientals. 

Els professors han volgut implicar els alumnes des de 4t d’ESO ja que es tracta d’un experiment a llarg termini. Al setembre tornaran a sembrar i quan surti la flor l’hauran de castrar, és a dir tallar els estams perquè no s’autofecundi. Llavors triaran les varietats que més els interessin per fer l’encreuament, veure la primera generació i estudiar la biologia de la flor. L’any següent podran veure ja la llei de la uniformitat dels caracters, que demostra com es manté el caracter dominant. I a l’últim cicle de cultiu, amb la segona generació, podran observar la llei de segregació. Aleshores aquests alumnes que ara fan 1r estaran a 2n de batxillerat, que és quan estudien a fons les regles bàsiques sobre la transmissió per herència genètica, i gràcies a aquesta experiència ho faran amb més coneixement de causa.