Màquines matemàtiques i màgiques

Una de les activitats més xules que hem fet aquesta primera setmana d’escola ha estat la pràctica del programa EntusiasMAT a 1r i 2n de Primària amb la fantàstica col·laboració dels alumnes de 6è. Aquests últims han preparat, a la seva classe de Plàstica, quatre “màquines màgiques” que els han servit per introduir els més petits en el món de LES FUNCIONS MATEMÀTIQUES, és a dir, la relació entre dues variables.

Si recordeu, a principis de curs vam publicar un post on us explicàvem que l’escola estrenava aquesta nova manera d’ensenyar i aprendre les matemàtiques, l’EntusiasMAT, i el que avui us expliquem n’és un bon exemple. La manera de fer-ho ha estat tan divertida, visual i original que ben segur que els alumnes de 1r i 2n recordaran la lliçó.

Els seus companys de 6è els han portat 4 màquines “màgiques”, com “màgiques” han estat també les històries que els han plantejat a mode d’enunciat de problema matemàtic. Dividits en grups de quatre els han explicat, per exemple, que estaven al Carib o fent submarinisme i s’havien trobat unes caixes màgiques al fons dels mar, que havien restaurat amb les seves mans. I resulta que eren màgiques perquè hi introduïes un nombre de petxines i te’n sortia un de diferent.

A la primera màquina que han provat, amb dibuixos de peixos i una sirena, 4 alumnes de sisè han posat 1petxina i n’han sortir 3. Després, n’hi han posat 3 i n’han sortit 5. I, per últim, per comprovar que no estava espatllada, n’han posat 5… i n’han sortit? Sí, n’han sortit 7. Ràpidament, la majoria de nens de 1r i 2n han aixecat el dit perquè sabien què passava… i la solució era, efectivament, que aquella màquina sumava 2.

Després, han fet la prova amb una altra màquina, i quan hi posaves 5 en sortien 2, quan en posaves 6 en sortien 3 i quan n’han posat 3, no n’ha sortit cap… I, de seguida, la classe s’ha omplert de braços alçats que sabien que la resposta era que la màquina restava 3.

A continuació han seguit amb les funcions, també sumes i restes, que feia les altres màquines. Unes màquines que com veureu a les fotos, estan fetes amb motius del mar, ja que aquesta activitat també s’emmarca  sota el paraigües del projecte interdisciplinari d’aquest curs, dedicat al mar.

La classe ha acabat amb forts aplaudiments per als creadors de les màquines i amb la petició que, enlloc de petxines, a les màquines hi introduïssin “xuxes”… bé, a les màquines de sumar, no a la de restar… és clar.