Masterclass d’Economia pràctica i real

Aquest dimarts, els alumnes de Batxillerat s’han dividit en dos grups: els qui han anat a la Facultat de Química de la UB a participar en una jornada al seu laboratori i la resta, que s’ha quedat a l’escola, on l’empresari Jordi Tarradas els ha fet una masterclass sobre Economia domèstica. A partir de la seva experiència professional, entre la qual hi ha col·laborar amb la nostra escola, el Jordi els ha explicat de forma molt pedagògica i entenedora conceptes que els poden enriquir, però en el sentit pràctic de saber de quines opcions disposen però també de les limitacions i riscos amb què es poden trobar. Per exemple, els ha advertit de quins perills pot comportar tenir una tarjeta de crèdit, no llegir a lletra petita dels contractes o fer una inversió en Borsa d’alt risc.

La sessió ha tingut una part teòrica i una altra de pràctica. En aquesta última els ha ensenyat a fer un pressupost, crear un full de càlcul amb les despeses, els marges, les previsions, els imprevistos, quin salari es necessitaria per cobrir-los…

En la part més teòrica, i en un moment de crisi del sector financer on constantment apareixen nous termes com preferents, prima de risc, subprime, corralito, desnonaments, bombolla immobiliària, banc dolent… els alumnes han pogut concretar què significa cada un d’aquests conceptes i aprendre també la diferència de matisos que hi ha, per exemple, entre l’especulació i la inversió o entre un crèdit i una hipoteca.

També es ha fet entendre el context actual de per què s’han fusionat es bancs, per què han desaparegut les caixes, perquè Europa ha hagut de fer el rescat bancari o com la descompensació entre l’oferta i la demanda ha desembocat en la crisi generalitzada.

En realitat, més que una classe teòrica ha estat una xerrada molt interactiva, on els alumnes han preguntat moltíssim alhora que han respost les preguntes que el Jordi els feia… demostrant un gran interès sobre el tema.

A més, els ha transmès que, tot i que darrerament s’ha posat molt en questió el paper dels bancs i els seus objectius, no es pot generalitzar ni estigmatitzar les que persones que hi treballen perquè la majoria ho fan amb ètica, moral i professionalitat.

El Jordi també els ha fet veure que en plena bombolla immobiliària, molta gent va deixar els estudis atreta per la idea de treballar i guanyar molts diners en la construcció… però amb el temps s’ha vist que eren feines inestables i, sobretot, sense valor afegit. Això ha fet que ara molts es trobin a l’atur i sense uns estudis superiors que els permetin reorientar-se professionalment.