Més enllà dels PISA

S’han publicat els darrers resultats dels informes PISA, que revelen que a Catalunya el rendiment dels alumnes assoleix la mitjana, excepte en Ciències Naturals, on estem 9 punts per sota. Però… què vol dir exactament això? Com ho hem de valorar?

A l’escola hem analitzat no només aquestes dades i les dels darrers anys, sinó també el que són i representen els informes PISA. El seu nom ve de les sigles en anglès de Program for International Student Assessment i és un informe que duen a terme els països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) amb l’objectiu de coordinar les polítiques socials i econòmiques dels seus 34 països membres. Ho fan a partir d’unes proves estàndard a estudiants de 15 anys de diferents parts del planeta. Unes proves centrades en tres àrees de competències: la lectora, la matemàtica i les Ciències Naturals i que més que els coneixements escolars avaluen, sobretot, la capacitat dels alumnes de saber gestionar i resoldre problemes o situacions a partir d’aplicar els coneixements adquirits a l’escola.

Aquest any, les proves han posat més èmfasi en les Matemàtiques i els estudiants asiàtics n’han tret uns excel·lents resultats… però anant una mica més enllà, cal fer la reflexió que són els capdavanters però a base de sotmetre els alumnes a fortes pressions. El de Finlàndia, tot i que ha baixat en el rànquing, continua sent un paradigma del sistema educatiu. Nosaltres el coneixem a fons, ja que l’any passat vam visitar diferents escoles fineses, i una de les conclusions que en vam extreure és que a la seva manera de funcionar nosaltres li afegim una important dosi d’educació emocional, que el fet de ser una escola petita i familiar ens permet.

I és que és interessant tenir en compte els informes PISA i tots aquells que parlin de l’ensenyament i, en un món tan globalitzat, saber què fan els altres. Però no podem passar per alt les idiosincràsies de cada país ni les diferents variables que cal tenir en compte per aconseguir una fórmula que doni el millor resultat en cada cas. Per a nosaltres, aquesta és aprendre de la nostra pròpia experiència, després de 75 anys ensenyant i formant alumnes, durant els quals hem anat evolucionant i adaptant les metodologies als resultats i a les noves realitats, per exemple treballant ara les competències lectora, matemàtica i de coneixements de forma específica a cada etapa escolar.

En aquests moments, per exemple, des d’Infantil i Primària ja aprenen Matemàtiques a partir del programa EntusiasMAT que combina el joc amb l’aprenentatge, a Primària també treballen el raonament, l’estratègia i la lògica matemàtica amb els escacs, fins a Batxillerat on jo mateix, com a professor, combino les classes teòriques amb aplicacions pràctiques, conferències i jornades a la Facultat de Matemàtiques que motivin els alumnes i els predispopin a nous aprenentatges en aquest camp.

Pel que fa a la competència lectora, estem totalment d’acord que és un factor clau en la millora de l’aprenentatge. Per això fa temps que realitzem alguns programes com els “padrins lectors” entre alumnes de diferents cursos i que apliquem el programa de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, per millorar aquesta competència a partir de la lectura en parella i la comprensió (shared reading, silent reading…). A més, aquest curs hem ampliat el fons de la Biblioteca de l’escola i dinamitzat el seu funcionament i servei de préstec amb la finalitat de fomentar més encara la lectura entre els alumnes i els seus familiars.

Pel que fa a les Ciències Naturals, la tercera de les competències que avaluen els PISA, a l’escola donem molta rellevància al seu aprenentatge pràctic i per això completem la teòrica amb contínues sessions als 4 laboratoris dels que disposem (Química, Biologia, Tecnologia i Física) tal i com vau poder veure extensament en la darrera Setmana de la Ciència, entre moltes altres iniciatives.

Us recordo que podeu seguir totes aquestes activitats a través del blog de l’escola a www.pereziborra.com i del nostre Twitter @PerezIborra on compartim amb vosaltres el dia a dia de l’escola.

Aprofito per desitjar-vos un excel·lent 2014, un any que també serà de celebració ja que l’escola compleix 75 anys i volem festejar-ho plegats.

Jordi Casas.

Director.