Mètode científic i roda d’indagació a Parvulari

El Juan Luis Buenvinos és enginyer informàtic i, com que li agrada molt divulgar la Ciència –i sobretot les matemàtiques-, aquest és el tercer any que participa en la nostra Setmana de la Ciència. I si en els dos cursos anteriors les seves propostes es van centrar en la Robòtica i en la Geometria de la natura, aquest cop ho ha fet en la Química i, més concretament, els volcans… ja que és el tema que està estudiant ara P5, la classe de la seva filla. 

El que sí que ha repetit ha estat el procés que ha emprat i el fet d’assajar-lo abans a casa, amb l’ajuda d’ella, per tal de fer-la partícip i empoderar-la perquè l’ajudés a presentar-lo després, a la resta de companys. Per fer-ho han utilitzat el mètode científic, és a dir, pensar la idea i fer diferents proves per dur-la a la realitat. Han projectat un vídeo sobre un volcà i tot seguit, han proposat fer un simulacre de volcà amb materials casolans com gotet de iogurt bebible, paper de diari, de cuina, cola blanca, un plat de plàstic i ingredients com bicarbonat sodi, aigua, colorant alimentari i vinagre… que ha estat l’elemement final que ha provocat l’erupció de la lava dels seus petits volcans i l’alegria dels alumnes. 

Per la seva banda, el Jordi Casas que també és enginyer, però en aquest cas industrial, els ha fet una classe especial sobre les dissolucions. Com a gran novetat, ha utilitzat la Roda de la indagació, una rutina molt adient per introduir el mètode científic i que ha seguit els següents passos: em pregunto – penso hipòtesis – experimento – observo canvis – recordo i documento – descobreixo i faig conclusions. 

El procediment l’han fet tots junts i ha consistit en fer diferents dissolucions amb la combinació de diferents líquids: oli, llet i aigua i elements sòlids com sucre o sorra del Sàhara, portada a l’escola per un alumne. Han comprovat com formen una dissolució l’aigua i la llet, i el sucre i l’aigua. En canvi, no formen una dissolució l’aigua ni amb l’oli ni amb la sorra. 

Un cop seguits tots els passos de la roda i documentar-los amb post-its, han fet una darrera activitat per fer integrar encara més l’aprenentatge i que ha consistit en què els alumnes pensessin en quines situacions quotidianes fan servir dissolucions, per exemple en la llet amb cacau del matí… A més, així han après a diferenciar-les del que simplement són barreges com, per exemple, els diferents ingredients d’una amanida.