Mirar el futur, amb valor

Els alumnes de 4t d’ESO han participat fa uns dies en la 2a edició d’INNY titulada “Emprendre en valors”, a la sala Barts del Paral·lel. Es tracta d’una trobada d’alumnes de diferents centres de la ciutat promoguda per una organització sense ànim de lucre i totalment autogestionada per un grup de joves d’entre 15 i 25 anys, amb el suport de Barcelona Activa. El seu objectiu és compartir amb gent jove diferents projectes de vida i promoure un diàleg, amb la finalitat de potenciar la proactivitat dels joves i l’apoderament personal. 

Amb aquesta finalitat van convocar diferents escoles de Barcelona com la nostra i van omplir l’auditori de joves, que es van mostrar molt receptius i respectuosos, sobretot amb els casos de

testimonis que els explicaven trajectòries personals, de lluita, superació, esforç, pors, angoixes, il·lusions, entrega, bona predisposició, actitud positiva… 

Una sèrie de valors que van anar teixint el discurs dels protagonistes que, a la manera de les famoses TED Talks nord-americanes, van anar desgranant la seva experiència, exemplar en algun sentit o altra. 

A més, es van plantejar qüestions tan interessants per als joves de 4t d’ESO com plantejar-se quin projecte de vida s’anhela, tant a nivell personal, com acadèmic i professional. També com vincular els estudis i les aficions als objectius vitals. Plantejar-se reptes a curt (1 any) i llarg (5 anys) termini. Ser conscient de quin és el referent que els motiva, de quines són les 5 fortaleses i debilitats de cadascú i què valora l’entorn d’un mateix. 

Va haver-hi temps també per moments de reflexió al voltant d’allò tan fonamental d’aprendre a convertir els problemes en aprenentatges i oportunitats de creixement…

Després de la jornada, que va durar tot el matí, els alumnes van treballar a classe de tutoria les principals conclusions que n’havien extret: “ganes de sortir-se’n”, “que els inicis no són sempre fàcils ni prometedors però no per això cal defallir”, “que un s’ha d’anar superant pas a pas”, “que existeix la sort però que cal treballar (també la sort cal treballar-la)”, “que ser cordial ajuda”, “que no sempre l’objectiu ha de ser fer diners”, “que val la pena lluitar pel que a un mateix li agrada”, “lluitar i ser capaç de superar els problemes”. 

I, per acabar, una frase real i motivadora que es va dir a la jornada i que esperem que també hagi arribat als nostres alumnes: “Ara és el moment de fer coses, quan ets jove”.