Nou projecte de primària sobre alimentació sostenible

Aquesta setmana tornem a l’escola amb un projecte nou a primària directament vinculat amb la coberta verda i amb Barcelona, que aquest 2021 és la capital mundial de l’alimentació sostenible. És el primer cop que podem gaudir la coberta en el seu esplendor de primavera i els alumnes han après molt els darrers dies, com es veu a les fotografies, durant la collita que vam fer abans de Setmana Santa i la plantació d’estiu. La sembra es va fer amb les varietats vegetals típiques de l’estiu, segons el calendari dels pagesos. Això vol dir hortalisses com albergínia, carbassó, ceba, cogombre, enciam, mongeta tendra, pastanaga, patata, pebrot, remolatxa i tomàquet. A més d’adquirir destreses, tant per collir com per sembrar, els alumnes aprenen els valors associats que té aquesta activitat com la necessitat de seguir unes normes, respectar els cicles de la natura, saber esperar que la terra faci el seu procés i entendre que tot requereix el seu temps i floreix si es donen les millors condicions.

A més, és una activitat fora de l’aula directament associada al treball cooperatiu i a hàbits de ment de la Cultura de Pensament com a indagar i descobrir complexitat, als que els alumnes de primària ja estan molt avesats i els donen molt de joc. Perquè aquesta curiositat que els potenciem des de l’escola és un motor vital, que els conduirà a una trajectòria farcida d’aprenentatges constants i de nous interessos.

Pensant també en el seu futur, ens sembla fonamental que els alumnes aprenguin a conrear els seus propis aliments vegetals en els dos tipus de conreu que existeixen, el tradicional de terra i l’hidropònic amb solucions químiques que nodreixen les arrels. L’actual context de pandèmia ens ha demostrat la necessitat de produir els aliments de forma local, apostar pel km.0 i fins i tot, conrear-los nosaltres mateixos per assegurar-nos els consum propi i ser autosuficients.

Amb aquest nou projecte de primària que tindrà un espai fix al calendari, cada dimecres a la tarda, els alumnes adquiriran més consciència del paper que juga el sistema alimentari en el repte de l’emergència climàtica i ecològica. I com alimentant-nos de forma més sostenible i amb aliments d’origen vegetal estarem contribuint a la salut del planeta, a la nostra i la de les nostres famílies.